Actual

Burduja vrea să taie din facilitățile pentru fotovoltaice. Problema este capacitatea prea mare

panouri fotovoltaice, sursa foto cbc.ca panourile fotovoltaice
Sursa foto: Arhiva companiei

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, le-a pus gând rău românilor care și-au instalat panouri fotovoltaice. Nu tuturor, ci doar anumitor prosumatori.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja consideră că prosumatorii care și-au instalat capacități fotovoltaice mai mari decât consumul propriu nu procedează corect. Și prin urmare, nu ar trebui să beneficieze de facilitățile stabilite prin lege.

„Din perspectiva mea, prosumatorii trebuie încurajați. Dar trebuie să asigurăm un mediu corect. Există și situații în care prosumatorii instalează o capacitate mult peste consumul propriu. Iar acest comportament incorect ar trebui sancționat într-un fel. Nu poți avea o capacitate de 10, 20 sau 30 de ori mai mare decât cea necesară pentru autoconsum. Pentru că înseamnă că beneficiezi de anumite facilități pe care nu ar trebui să le ai.”, a declarat recent Burduja.

Viorel Alicuș, director în cadrul ANRE, a precizat că, pentru un prosumator persoană fizică, capacitatea medie pentru consumul propriu este de 5 kW.

Dezechilibrele sunt greu de gestionat

Ministrul Energiei a mai precizat că, „dacă ești prosumator nu ești un producător pur“. În opinia sa, este în interesul consumatorilor corecți „să sancționăm, împreună cu ANRE, aceste situații“.

Burduja a precizat că, la nivelul Dispeceratului Energetic Național, prosumatorii genrează dezechilibre importante. Iar acestea pot fi cu greu gestionate. Însă, Legea energiei a fost modificată recent. Astfel că și în cazul prosumatorilor foarte mari, de până la 900 kW, se aplică scutirea de la plata dezechilibrelor în rețea. Noua lege a majorat totodată de la 200 la 400 kW cantitatea de energie pentru care prosumatorul poate fi compensat cantitativ. Preluarea în rețea a unui număr din ce în ce mai mare de prosumatori, i-a făcut însă pt distribuitori să solicite ANRE majorarea tarifului de distribuție cu 10-20%.

Ministrul consideră că, în acest context, „prosumatorii corecți“, adică persoanele fizice care și-au instalat panouri pentru consum propriu, suferă de pe urma celor mari, care fac din asta o afacere.

„Ministerul Energiei, în consultare cu ANRE, poate interveni cu o inițiativă legislativă pentru a modifica această lege. Așteptăm de la ANRE să vedem care este dimensiunea problemei,”, a declarat Sebastian Burduja.

Programul Casa Verde va include și baterii

Potrivit ministrului Burduja, stocarea energiei produse este foarte importantă pentru românii care vor să-și instaleze panouri fotovoltaice. Din acest motiv, următoarea versiune a programului Casa Verde va include și un buget pentru baterii.

„Am convenit împreună cu ministrul Mediului, Mircea Fechet, ca următoarele programe Casa Verde să includă componenta de stocare. Stocarea în baterii este scumpă. Fără un sprijin nu rentează pentru prosumatori.”, a declarat ministrul Energiei, citat de HotNews.

Conform informațiilor prezentate, mediul privat va avea la dispoziție 500 de milioane de euro din Fondul de Modernizare pentru capacități de stocare.