Actual Politică

Conducerea ANRE, mărul discordiei în coaliţia de guvernare. Ironii şi drepturi la replică. Ce îşi reproşează liderii PNL şi PSD

Conducerea ANRE, mărul discordiei în coaliţia de guvernare. Ironii şi drepturi la replică. Ce îşi reproşează liderii PNL şi PSD

Nicio zi fără un meci politic în coaliţie, mai bine tis între PNL şi PSD, practic parteneri de guvernare. Chiar dacă Guvernul, implicit ministrul Energie se confruntă cu o moţiune, depusă de USR, ANRE este un conflict chiar în coaliţia de guvernare. Liberalii cer social democraţilor să-l schimbe pe şeful de la ANRE, întrucât această instituţie, în opinia lor este principala instituţie vinovată în problema preţurilor la energie. La scadalul legat de conducerea ANRE, se adaugă şi cel legat de majorarea pensiilor. Ciolacu a spus, ironic, că se bucură că liberalii au înţeles că trebuie majorate pensiile.

Conducerea ANRE, mărul discordiei în coaliţia de guvernare. Ironii şi drepturi la replică. Ce îşi reproşează liderii PNL şi PSD

Europarlamentarul Rareş Bogdan a anunţat că va solicita, în calitate de prim-vicepreşedinte al PNL, o întrunire de urgenţă a coaliţiei şi punerea pe ordinea de zi de săptămâna aceasta, de către Parlamentul României, a revocării întregului Consiliu de Conducere al ANRE.

Rareş Bogdan a spus că atitudinea ANRE, în momentul acesta, este una care subminează statul român, loveşte în credibilitatea primului-ministru şi a coaliţiei de guvernământ şi necesită o reacţie rapidă atât din partea PNL cât şi a celor din PSD şi UDMR.

O replică din partea PSD nu a întârziat să apară, iar purtătorul de cuvânt al PSD, senatorul Ştefan Radu Oprea a declarat că liberalul ”a acţionat emoţional, pentru că nu s-a uitat în Monitorul Oficial pentru a vedea că Ordonanţa este semnată şi avizată de ANRE” şi a precizat că schimbarea vine oricum pe cale naturală, în cazul ANRE, pentru că actualei conduceri îi expiră mandatul în această toamnă.

Marcel Ciolacu: Rareş Bogdan să vină cu o propunere de un foarte bun specialist în energie

La rândul său, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu a intervenit şi i-a dat marți replica prim-vicepreședintelui PNL Rareș Bogdan, care a cerut demiterea conducerii Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, după ce instituția a avut observații la ordonanța privind plafonarea preţurilor la energie. Liderul social-democrat a arătat că mandatul conducerii ANRE se termină oricum luna viitoare.

De asemenea, Ciolacu a spus că nu a fost niciun scandal în coaliţie pe această temă.

„Nu a fost niciun scandal. Mie nu mi-a cerut nimeni în coaliţie. Ce pot să vă informez, dar e un lucru public, poate ar trebui să se mai vorbească şi cu colegii care nu au pensii speciale din Parlamentul României, faţă de cei din Parlamentul European, că în octombrie echipa de conducere a ANRE îşi termină mandatul. Suntem oameni totuşi responsabili şi serioşi sau vorbim ca să vorbim?”, a spus Marcel Ciolacu.

În plus, liderul PSD l-a invitat pe Rareş Bogdan să vină cu o propunere de „un foarte bun specialist în energie” pentru viitorul preşedinte al ANRE.

„Îl invit pe domnul Rareș Bogdan să vină cu un om, cu un foarte bun specialist în energie pentru viitorul președinte al ANRE. Și dacă CV-ul o să ne impresioneze pe mine şi pe colegii mei noi îl vom susţine în Parlament. Nu am nicio reţinere să găsim un specialist, dar dacă dânsul şi-a luat această responsabilitate, îl invit să vină cu un specialist pentru şefia ANRE”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Rareş Bogdan: Marcel Ciolacu să îl dea afară pe omul care-i scrie glumițele

Şirul drepturilor la replică a continuat, iar Rareş Bogdan nu s-a lăsat mai prejos şi l-a sfătuit pe Marcel Ciolacu să îl dea afară pe omul care-i scrie glumițele, pentru că tocmai cu astfel de glume „a pierdut și un alt lider PSD alegerile” în urmă opt ani.

„Aș dori să îmi exprim bucuria pentru că PSD a înțeles că propunerea lor de majorare a pensiilor cu 10%, nu cu 16%, așa cum susțin eu și colegii mei, era sub rata inflației, deci ar fi încălcat legea”, a replicat Bogdan, după ce Ciolacu a declarat că „se bucură foarte mult” că prim-vicepreşedintele PNL i-a lămurit pe liberali că trebuie mărite pensiile.

Rareș Bogdan a declarat, sâmbătă, că dacă nu va fi găsită o sursă de majorare cu 16% a pensiilor, așa cum prevede legea, atunci ministrul Finanțelor Adrian Câciu „trebuie să plece acasă”.