Actual Economic

Câciu, detalii despre reducerea cu 10% a cheltuielilor din ministere. „Unele au reușit, cele care nu au reușit, vor reuși”. 

Câciu, detalii despre reducerea cu 10% a cheltuielilor din ministere. „Unele au reușit, cele care nu au reușit, vor reuși”. 

Rectificarea bugetară pregătită de Guvern să aibă loc în luna august va aduce pierderi de peste 1 miliard de lei pentru unele ministere. O decizie finală în coaliție nu a fost luată, astfel că actualele calcule ar putea suferi modificări. Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu speră că până la momentul punerii în dezbatere publică a proiectului de rectificare bugetară, toate ministerele vor reuşi să facă economia de 10%.

Adrian Câciu, despre reducerea cu 10% a cheltuielile ministerelor. „Unele au reușit, cele care nu au reușit, vor reuși”.

Bani la rectificarea bugetară va pierde Ministerul Mediului (aproximativ 500 de milioane de lei), dar şi Ministerul Finanțelor – circa 700 de milioane de lei. La polul opus, Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziția Guvernului ar urma să primească alocări suplimentare care se ridică la 1,5 miliarde de lei.

Bani în plus la rectificare vor mai merge spre Ministerul Agriculturii, Ministerul Justiției și CNAS.

Momentan nu se va interveni la bugetele Ministerului Apărării și Ministerului Sănătății.

Întrebat dacă toate ministerele au reuşit să taie 10% din cheltuieli sau dacă au prezentat deja un plan de reducere a cheltuielilor, ministrul Finanţelor a declarat că în „în cea mai mare parte din ele au reușit, cele care nu au reușit, vor reuși”.

„Vor fi ministere care vor reduce cu mai mult de 10% şi nu neapărat pe capitolul bunuri şi servicii, dar, fără a afecta capitolul de investiții. Deci o să avem această imagine în momentul în care închidem din perspectiva relațiilor această rectificare și rectificarea va fi pusă în transparență decizională”, a declarat Câciu.

Adrian Câciu nu a dorit să ofere detalii despre ministerele care nu au reuşit, întrucât consideră că „este incorect față de colegii mei”. „Până închidem rectificarea bugetară, cu siguranță, angajamentele pe care ni le-am luat de la Guvern vor fi îndeplinite de către toată lumea”.

Dacă Ministerul Finanțelor a reuşit să facă această economie, şeful finanţelor publice a dat asigurări că toate aceste detalii le vom vedea cu toţii în rectificare atunci când va fi pusă în transparența bugetară.

„Nu vă dau detalii nici despre Ministerul de Finanțe, pentru că ar fi incorect; naștem o discuție care nu are rost să aibă loc în acest moment, până când partea de ajustări în cadrul rectificării bugetare, pentru că trebuie să fim conștienți, avem pachete. Pentru societate este prioritar să finanțăm economia și cetățenii. Aceste lucruri trebuie finanţate cu prilejul acestei rectificări”, a mai declarat Adrian Câciu, în cadrul unui briefing de presă de la Palatul Victoria.

”Dezideratele sunt aceleaşi, şi sunt foarte simple de înţeles, trebuie făcută această economie pentru că trebuie să finanţăm pachetele cu care am venit în sprijinul cetăţenilor şi al companiilor”, a afirmat ministrul.   ”Alta era conjunctura la începutul acestui an, când am făcut bugetul, peste acel buget noi am adăugat 30 de miliarde de lei, pachetele de sprijin pentru companii şi cetăţeni. Este evident că şi ordonatorii de credite trebuie să înţeleagă acest efort pe care statul îl face. Statul trebuie să îşi plătească facturile”, a spus el.