Lifestyle

Caledar creștin-ortodox, 29 februarie: Sfinții Ioan Casian și Gherman

Sfinții Ioan Casian și Gherman
sursa foto: arhiva companiei

Astăzi, în 29 februarie 2024, creștinii ortodocși sărbătoresc pe Sfinții Ioan Casian și Gherman, două personalități marcante ale lumii creștine. Sfinții, născuți în secolul al IV-lea, au lăsat o amprentă semnificativă în istoria bisericii.

Sfântul Ioan Casian, de origine română, a trăit în Egipt și Palestina, fiind un călugăr și scriitor . Cunoscut pentru învățăturile sale despre rugăciune și ascetism, el a fondat și mănăstirea Marsilia din Franța, contribuind la răspândirea monahismului în Europa de Vest.

Sfântul Gherman, originar din Siria, a fost un călugăr și episcop la Constantinopol. Învățăturile sale teologice au avut un impact major în dezvoltarea dogmelor creștine. A jucat un rol activ în Conciliul de la Constantinopol din 381, unde s-a formulat Credința Niceeană.

Viața și învățăturile acestor sfinți sunt sărbătorite astăzi prin slujbe speciale în bisericile ortodoxe. Credincioșii se adună pentru a medita asupra moștenirii spirituale a Sfinților Ioan Casian și Gherman, recunoscându-le contribuțiile semnificative la înțelegerea și promovarea credinței creștine, potrivit Antena3.