Lifestyle

Calendar creștin, 3 februarie: Sfântul și Dreptul Simeon

Timotei Leon Mucenic Nichifor Sfântul Teodor Stratilat Sfântul Ierarh Partenie Sfântul și Dreptul Simeon Calendar creștin Sfântul Mucenic Trifon Întâmpinarea Domnului
sursa foto arhiva companiei

Sfântul și Dreptul Simeon, sărbătorit pe 2 februarie în calendarul ortodox, reprezintă o figură deosebită în tradiția creștină. Conform relatărilor evanghelice, Simeon a fost un bătrân drept și evlavios. El a primit făgăduința că nu va muri până nu va vedea Mântuitorul.

În ziua în care Sfântul Iosif și Fecioara Maria au adus Pruncul Iisus în Templu,  Sfântul și Dreptul Simeon l-a luat în brațe și a rostit cuvintele profetice cunoscute sub numele de „Cântarea lui Simeon”.

Simeon a exprimat recunoștință și bucurie că a avut privilegiul să-L vadă pe Mesia, numindu-L „Lumina cea pentru luminarea neamurilor.” Această sărbătoare aduce în centrul atenției momentul în care credincioșii recunosc venirea Luminii în lume, reprezentată de prezența lui Iisus.

Simeon devine astfel un simbol al răbdării și speranței în împlinirea promisiunilor divine, iar sărbătoarea aduce în sufletele credincioșilor amintirea momentului când Sfântul bătrân a recunoscut în Pruncul Iisus pe Cel Așteptat și Lumină a neamurilor, potrivit Newsweek.