Lifestyle

Calendar creștin, 5 decembrie: Sava cel Sfințit, Sfântul Mucenic Atanasie și Cuviosul Nectarie

Calendar creștin-ortodox, 9 ianuarie: Sfântul Mucenic Polieuct sarov Sfânta Muceniță Anisia sava galaction clement credinciosii sarbatoresc calendar creștin persul ștefan, avacum
sursa foto arhiva companiei

Astăzi, în calendarul creștin-ortodox, îi sărbătorim pe  Sava cel Sfințit, Sfântul Mucenic Atanasie și Cuviosul Nectarie.

Sava cel Sfințit, considerat părintele monahismului sârb, s-a dedicat vieții monahale și a fondat Mănăstirea Hilandar din Muntele Athos. El este venerat ca un model de sfințenie și învățător spiritual.

Sfântul Mucenic Atanasie a trăit în timpul persecuțiilor împotriva creștinilor. A refuzat să se lepede de credința sa și a suferit martiriul pentru Hristos. Este pomenit în calendarul creștin-ortodox ca martir și mărturisitor al credinței.

Cuviosul Nectarie, contemporan al nostru, a fost un ieromonah și duhovnic cunoscut pentru viața sa de smerenie și rugăciune. A trăit în Grecia și a fost canonizat pentru viața sa sfântă și pentru darul vindecării. Este recunoscut ca un ocrotitor al bolnavilor și al celor în suferință.

În această zi, creștinii ortodocși se adună în rugăciune și recunoștință, aducând cinstirea cuvenită acestor sfinți ai Bisericii, care au luminat lumea cu credința și jertfa lor pentru Dumnezeu, potrivit Kanal D.