Lifestyle

Calendar creștin-ortodox, 14 mai: Mc. Isidor din Chios

Mc. Isidor din Chios
sursa foto: arhiva companiei

Mc. Isidor din Chios, unul dintre cei mai importanți sfinți din istoria Bisericii Ortodoxe, este omagiat în fiecare an pe 14 mai. Născut în secolul al IV-lea, în insula Chios din Grecia, Isidor și-a dedicat viața credinței și slujirii lui Dumnezeu. Cunoscut pentru viața sa de smerenie și evlavie, el a devenit un exemplu de sfințenie pentru creștini.

Mc. Isidor a trăit într-o perioadă tulbure în istoria creștinismului, fiind martor la persecuțiile împotriva creștinilor. În timpul domniei împăratului Licinius, a fost arestat și supus la mari suferințe pentru credința sa. Cu toate acestea, el și-a păstrat neclintită credința în Hristos.

Din cauza refuzului său de a renunța la credința creștină, Mc. Isidor a fost torturat și în cele din urmă martirizat prin decapitare. Moartea sa martirică a impresionat mulți credincioși și a întărit comunitatea creștină în timpurile dificile ale persecuțiilor.

Astăzi, Mc. Isidor din Chios este venerat ca un sfânt protector al creștinilor, fiind invocat în rugăciuni pentru ajutor și protecție în fața greutăților vieții. Este sărbătorit cu mare respect și evlavie de către credincioșii din întreaga lume ortodoxă, potrivit doxologia.