Lifestyle

Calendar creștin-ortodox, 20 iunie: Sfântul Calist

Sfântul Cuvios Mihail Marturisitorul Teodor Sfinții Mucenici Agatopod, Teodul și Sfânta Cuvioasă Teodora Sfântul Tit Timotei Leon Mucenic Nichifor Sfântul Teodor Stratilat Sfântul Ierarh Partenie Sfântul și Dreptul Simeon Calendar creștin Sfântul Mucenic Trifon Întâmpinarea Domnului
sursa foto arhiva companiei

Sfântul Calist a fost Patriarhul Constantinopolului. A trăit în secolul al XIV-lea. Este cunoscut pentru devotamentul său religios. Sfântul a fost un om al rugăciunii și al smereniei. A fost călugăr la Mănăstirea Xanthopoulon. A fost ales Patriarh al Constantinopolului în 1350. A avut un rol important în consolidarea ortodoxiei.

El a fost un apărător al isihasmului. Isihasmul este o practică de rugăciune liniștită și contemplativă. A scris multe lucrări teologice. Acestea sunt valoroase pentru Biserica Ortodoxă. A avut o viață ascetică. A fost cunoscut pentru viața sa austeră și dedicată rugăciunii.

Sfântul a fost exilat de două ori. Prima dată în 1353, a doua oară în 1355. Cu toate acestea, a rămas un lider spiritual respectat. A murit în 1363. Este sărbătorit pe 20 iunie în calendarul ortodox. Sfântul Calist este un model de credință și devoțiune.

Moștenirea sa continuă să inspire credincioșii. Calist a fost un pilon al ortodoxiei. A trăit o viață de rugăciune și a fost un scriitor prolific. Lucrările sale teologice rămân relevante. Sfântul Calist este un exemplu de sfințenie și dedicare, potrivit Doxologia.