Lifestyle

Calendar creștin-ortodox, 28 mai: Sfântul Nichita Mărturisitorul

Pe 28 mai, este prăznuit Sfântul Nichita Mărturisitorul.
sursa foto: arhiva companiei

Pe 28 mai, creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Nichita Mărturisitorul. Acesta este cunoscut pentru viața sa deosebit de evlavioasă și pentru mărturisirea curajoasă a credinței în fața persecuțiilor iconoclaste.

Născut în secolul al VIII-lea, Sfântul Nichita a intrat de tânăr în mănăstirea Midikion din regiunea Bitinia (Asia Mică), unde a devenit călugăr sub îndrumarea starețului Nichifor. Datorită vieții sale exemplare, a fost ales stareț al mănăstirii după moartea mentorului său. În timpul prigoanelor iconoclaste, când împăratul Leon al V-lea Armeanul a ordonat distrugerea icoanelor, Nichita s-a opus cu fermitate acestei politici, apărând cu curaj venerarea sfintelor icoane.

Pentru mărturisirea sa, Sfântul Nichita a fost arestat, torturat și exilat. Deși a îndurat suferințe mari, el nu și-a trădat credința, rămânând un model de statornicie și curaj pentru toți credincioșii. După moartea sa, a fost canonizat, iar cultul său s-a răspândit în întreaga lume ortodoxă.

Sfântul Nichita Mărturisitorul este cinstit astăzi pentru viața sa sfântă și pentru exemplul său de neclintită credință în fața persecuțiilor. Biserica Ortodoxă îl comemorează pe 28 mai, zi în care credincioșii îi cer mijlocirea și se roagă pentru ajutorul său în păstrarea credinței ortodoxe, potrivit DCnews.