Lifestyle

Calendar creștin-ortodox, 8 mai: Sfântul Ioan Evanghelistul

Sfântul Ioan Evanghelistul
sursa foto: arhiva companiei

Pe 8 mai, Biserica Ortodoxă sărbătorește pe Sfântul Ioan Evanghelistul. Această sărbătoare comemorează adunarea pulberii sfinte care iese din mormântul său, cunoscută sub numele de „mană”.

Sfântul Ioan a fost unul dintre cei doisprezece apostoli ai lui Iisus și este considerat „ucenicul pe care îl iubea Iisus”. A fost martor al unor momente cruciale din viața lui Iisus, precum Cina cea de Taină, Răstignirea și Învierea. Este autorul Evangheliei după Ioan, al celor trei Epistole și al Apocalipsei.

Pulberea sfântă sau „mana” care se adună din mormântul său este considerată un semn miraculos și este asociată cu multe minuni și vindecări. Această sărbătoare este o oportunitate pentru credincioși de a reflecta asupra vieții și învățăturilor Sfântului Ioan, precum și de a cere binecuvântarea și mijlocirea sa.

Sărbătoarea din 8 mai aduce în prim-plan devotamentul Sfântului Ioan față de Iisus și dragostea sa pentru credință. Credincioșii îl cinstesc pentru înțelepciunea sa și pentru exemplul său de viață spirituală. Prin această sărbătoare, se aduce recunoștință și se înalță rugăciuni pentru mijlocirea Sfântului Ioan, potrivit calendar-ortodox.