Lifestyle

Calendarul oficial pentru ȘOMAJUL TEHNIC. Anunțul Ministrului Muncii

Calendarul oficial pentru ȘOMAJUL TEHNIC. Anunțul Ministrului Muncii. Violeta Alexandru a anunţat exact care sunt măsurile privind şomajul tehnic începând cu data de 15 mai. Ministrul Muncii a vorbit și despre calendarul conform căruia vor fi aplicate toate aceste măsuri.

„Şomajul tehnic se va prelungi cu siguranţă până la 1 iunie pentru toate domeniile acoperite şi acum. Iar de la 1 iunie doar pentru câteva. E importantă şi legea votată în Parlament, dar şi opţiunea pe care noi Guvernul o avem.

Pe baza studiilor epidemiologice realizate, de a canaliza această măsură a şomajului tehnic – care este totuşi o măsură pasivă. Înseamnă că persoana stă acasă, ca măsură de protecţie desigur, dar este o persoană inactivă prin faptul că stă acasă – doar pentru câteva domenii. (…)

Va continua şomajul tehnic până la 1 iunie în aceleaşi condiţii pentru toţi cei care au fost afectaţi de pandemie şi fac dovada că au suspendat temporar contractele angajaţilor, adică i-au înscris în şomaj tehnic”, a spus Violeta Alexandru, la Digi 24.

Cine beneficiază de șomaj tehnic după 1 iunie

Violeta Alexandru a mai spus că angajatorii pot să beneficieze în continuare de aceste fonduri. Sunt necesare o cerere şi o declaraţie pe propria răspundere care să ateste că datele sunt corecte.

„Toţi cei care vor şi doresc să solicite acest sprijin o vor putea face până la începutul lunii iunie. După care va fi canalizat pe câteva domenii, iar restul măsurilor guvernului vor fi pentru revenirea în activitate. Aceasta este intenţia noastră şi propunerea pe care o voi face mâine în şedinţa de Guvern. Urmând ca de la 1 iunie să beneficieze câteva domenii, industria de spectacole de pildă.

Dar rămâne să armonizăm cu legea care a trecut acum de Parlament şi care va ridica foarte multe probleme, în practică. Pentru colegii mei din Sănătate şi din domeniul Afacerilor Interne, mai degrabă sub aspectul siguranţei persoanelor. Iar în ceea ce mă priveşte trebuie, să mă armonizez vizavi de centrele comerciale”, a adăugat ministrul Muncii.

Ea a reamintit că din această încasare de 75% din salariul mediu brut pe care o face angajatorul pentru fiecare angajat trebuie plătite contribuţiile, precizând, totodată, că s-a decis asupra acestei măsuri a şomajului tehnic, pentru că „nu se pierde legătura între angajator şi angajat”, a declarat ministrul Muncii pentru sursa citată.

Măsuri după 1 iunie

În legătură cu măsurile care se vor lua după 1 iunie, ministrul Muncii a susţinut că este vorba de acoperirea unei părţi din costul salarial, undeva între 35% şi 45%, pentru o perioadă de trei luni, în sumă fixă, dar această măsură încă se discută cu sindicatele şi patronatele.

„Restul economiei noastre va fi sprijinită în mod activ ca să îşi reia activitatea printr-un pachet de măsuri active. Adică măsuri care să sprijine revenirea în activitate, pentru o perioadă de trei luni, în sumă fixă. Ne gândim să acoperim o parte din costul salarial, undeva între 35 şi 45%.

Discutăm activ cu sindicatele şi patronatele şi urmează să decidem până la 1 iunie. Pentru o perioadă de trei luni în sumă fixă după care suma va descreşte pe măsură ce companiile reintră în activitate”, a adăugat Violeta Alexandru.

Șomajul tehnic pe martie, plătit

Ministrul Muncii a afirmat că pentru cele două săptămâni din luna martie, sumele pentru şomajul tehnic au fost achitate integral. Iar până la sfârşitul lunii mai se vor face toate plăţile pentru aprilie. Cea mai mare parte a angajatorilor au făcut plăţile către angajaţi, chiar dacă mai sunt semnale de la oameni care spun că nu şi-au primit fondurile de şomaj tehnic aferente lunii martie.

„Acest lucru este foarte grav. Toţi cei care se confruntă cu această realitate trebuie să facă de urgenţă o sesizare la Inspectoratele Teritoriale de Muncă”, a avertizat Violeta Alexandru.