Social

Când exipră cardurile de sănătate? Atenție la dată tipărită

Când exipră cardurile de sănătate? Atenție la dată tipărită
sursa foto arhiva personala

Ministerul Sănătății anunță reluarea tipăririi cardurilor de sănătate, cu un plan ambițios pentru următorii trei ani. Conform declarației oficiale, se estimează că vor fi emise 1,2 milioane de astfel de carduri de către Imprimeria Națională.

Acest efort major vine în urma semnării unui acord cadru între Ministerul Sănătății și Compania Națională „Imprimeria Națională” – S.A.

Se tipăresc peste 1 milion de carduri de sănătate

Scopul principal al acordului este de a permite tipărirea cardurilor de asigurări sociale de sănătate pentru cei care au împlinit 18 ani sau au dobândit calitatea de asigurat după ce cardurile au fost distribuite pentru prima dată.

Acordul încheiat între cele două entități are o durată de 3 ani, în timpul cărora se prevede tipărirea a 1,2 milioane de carduri, conform comunicatului emis de Ministerul Sănătății.

Procesul de distribuire a noilor carduri va începe cu primele 400.000 de exemplare, care vor fi livrate în două tranșe către Casele Județene de Asigurări de Sănătate. Prima jumătate este programată să fie livrată până la sfârșitul lunii noiembrie, iar cea de-a doua tranșă va fi expediată până la data de 15 decembrie 2023, fiind responsabilitatea Casei Naționale de Sănătate.

Pentru tipărirea acestor prime 400.000 de carduri de sănătate, costul estimat se ridică la aproximativ 5,5 milioane de lei.

„Cardul de sănătate este instrumentul prin care se face dovada calității de asigurat la accesare serviciilor medicale și care confirmă prezența asiguratului la unul din furnizorii de servicii medicale din sistemul de asigurări sociale de sănătate.”, potrivit Ministerului Sănătății.

Când expiră cardurile?

Pentru context, cardurile de sănătate au fost inițial distribuite în 2014, iar conform informațiilor furnizate de Casa Națională de Sănătate, până în prezent, aproximativ 14 milioane de asigurați au primit carduri de sănătate prin intermediul serviciilor poștale.

Aceste carduri conțin datele de identificare ale asiguraților și sunt obligatorii pentru obținerea unor servicii medicale gratuite sau decontate. Valabilitatea inițială a fost stabilită la 5 ani, dar ulterior a fost prelungită la 7 ani prin Hotărârea de Guvern nr. 458 din 28 iunie 2018. Cu pandemia de COVID-19, Guvernul a decis o nouă prelungire cu încă 7 ani, în vara lui 2020, pentru a evita expirarea multor carduri în 2021.

Prin urmare, chiar dacă cineva se confruntă cu un card expirat, acesta poate fi în continuare folosit conform Hotărârii de Guvern nr. 483/2020, care stabilește că „termenul de valabilitate al acestor carduri naționale este de 7 ani de la data rescrierii certificatului.”

Pentru cei care încă nu au primit un card de sănătate, dar sunt asigurați, este important de menționat că ei pot beneficia de servicii medicale fără a prezenta acest document, dar furnizorii medicali vor efectua verificări în baza de date a Casei Naționale de Sănătate pentru a confirma eligibilitatea pacientului, potrivit Adevărul.