Social

Când intră banii pe cardurile sociale? Anunțul lui Adrian Câciu

guvernul-impune-noi-reguli-plata ajutor de stat
sursa foto arhiva companiei

Adrian Câciu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a oferit clarificări privind întârzierea procesului de alimentare a cardurilor sociale și a furnizat informații cu privire la data exactă la care banii vor fi disponibili.

Ministrul Investiţiilor, Adrian Câciu, a expus motivele întârzierii virării fondurilor pe cardurile sociale. Conform acestuia, procesul a fost amânat din cauza necesității de a actualiza baza de date. Această modificare a fost impusă de creșterea pragului de venit la 2.000 de lei pentru beneficiarii eligibili.

Când intră banii pe cardurile sociale?

„În 2024 vom avea şase tranşe. Prima tranşă va fi acordată la finalul lunii februarie. Și fac această precizare: eu am să comunic public pe acest subiect când normele vor fi adoptate. Probabil că săptămâna viitoare o să avem normele adoptate. Deciranşa din februarie va veni după jumătatea lunii februarie. De ce? Pentru că am ridicat plafonul de eligibilitate la 2.000 de lei faţă de anul trecut, când era plafonul la 1.700 de lei.“, a declarat Adrian Câciu.

Conform declarațiilor ministrului, criteriile de eligibilitate au fost reevaluate pentru toți cetățenii cu venituri sub 2.000 de lei.

„Mai mult decât atât, avem nevoie şi de bazele de date care sunt la Ministerul Muncii. Acestea sunt reajustate în urma indexării pensiilor, care a avut loc la 1 ianuarie 2024″, a explicat Adrian Câciu.

Ministrul Investiţiilor a mai precizat că următoarea alimentare cu bani pe cardurile sociale va avea loc în aprilie. „Până la finalul anului vor exista șase tranşe, de câte 250 de lei fiecare”, a reiterat ministrul condițiile de acordare ale ajutorului, conform stiripesurse.

Potrivit afirmațiilor sale, în prezent, aproximativ 2,5 milioane de români sunt beneficiari ai cardurilor sociale destinate alimentelor și meselor calde.

Cu privire la schimbările viitoare, Guvernul a aprobat în ședința din 31 ianuarie atât valoarea, cât și condițiile de acordare ale tichetelor pentru alimente. Totodată, au fost stabilite valorile pachetelor alimentare pentru anul 2024 și pentru perioada 2025-2027.

Condițiile de eligibilitate

Astfel, începând de anul viitor, modul de acordare a tichetelor pentru alimente se modifică. Valoarea acestora va scădea la 125 de lei și vor fi distribuite o dată la șase luni. De asemenea, se va restrânge categoria de beneficiari. Acordarea tichetelor este programată să continue până în anul 2027. În ceea ce privește pachetele cu alimente, acestea vor fi oferite de două ori pe an.

În conformitate cu prevederile guvernului, cardurile sociale vor putea fi utilizate și în continuare de către:

– pensionarii sistemului public de pensii.

– pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale.

– beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale. Aceștia trebuie să aibă vârsta de minim 65 de ani și să beneficieze de indemnizație socială.