Social

Când primesc seniorii adeverințele cu pensiile recalculate? Mai sunt câteva zile

seniorii sursa foto: playtech.ro pensionari
sursa foto: arhiva companiei

Seniorii vor primi pensii mai mari începând cu 1 septembrie, când va avea loc recalcularea generală a pensiilor în România. Toți pensionarii vor beneficia de această ajustare.

Dintre cei trei milioane de pensionari, majoritatea vor avea pensii mai mari începând cu această dată. Autoritățile au garantat că nici o pensie nu va scădea în urma acestui proces de recalculare.

„Românii trebuie să reţină faptul că nicio pensie nu va scădea, deci se menţine cuantumul cel mai favorabil. Este foarte important ca românii să ştie acest lucru. Este adevărat că noua lege a pensiilor are o formulă care va aduce echitate în sistemul public de pensii. Ce înseamnă asta? Că dacă ai muncit la fel şi ai cotizat la fel chiar dacă ai ieşit la pensie pe legi diferite, chiar dacă eşti femeie sau bărbat, vei avea acelaşi cuantum al pensiei”, a transmis ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu.

Seniorii primesc adeverințele cu pensiile recalculate luna aceasta

Adeverințele cu noile sume ale pensiilor recalculate vor fi trimise către pensionarii din România după 10 iulie.

Pentru a beneficia de o pensie mai mare, unii români pot prezenta documente care să ateste venituri nepermanente, cum ar fi sporurile, orele lucrate noaptea sau în weekend. Aceste adeverințe pot fi depuse până la 1 septembrie.

Documentele necesare includ o cerere, o copie după buletin și o copie după cartea de muncă. Pentru perioada 1 septembrie 2024 – 1 martie 2025, se va efectua o „mică recalculare”. Dacă un pensionar depune adeverința cu veniturile nepermanente până la 1 iunie 2025, se va realiza o nouă recalculare a pensiei sale.

Această recalculare a determinat o cerere crescută pentru serviciile de arhivare, deoarece pensionarii doresc să acceseze cărțile de muncă din trecut pentru a completa dosarele. Tarifele pentru serviciile de arhivare au crescut în urma acestei cereri, o problemă discutată și de premierul României, Marcel Ciolacu.

„Am văzut că se încearcă specularea de către anumite firme de arhivare a acestei conjuncturi privind recalcularea pensiilor. Au fixat un preț maximal, aranjat pentru copiile din arhivă de care au nevoie pensionarii. Așa ceva este ilegal și imoral și cei responsabili trebuie sancționați cu toată severitatea prevăzută de lege”, a declarat Marcel Ciolacu.