Social

Pensiile recalculate ajung la pensionari! Daniel Baciu a făcut anunțul

credite de pensii majorate sursa foto: Kanal D CNPP
sursa foto: arhiva companiei

Daniel Baciu, directorul Casei de Pensii, a anunțat o veste importantă: pensionarii vor primi în curând pensiile recalculate. Potrivit lui Baciu și surselor Newsweek, recalcularea este aproape completă.

Aproape 98% dintre pensii au fost deja recalculate și introduse în sistemul electronic. Acum, se fac ultimele pregătiri pentru tipărirea și expedierea a peste 5.000.000 de decizii cu noile pensii către beneficiari.

„Mai mult de trei milioane de oameni vor fi (cu majorări ale pensiei – n.r.), pentru că practic, punctele de stabilitate vor aduce acel plus față de ceea ce se întâmplă în momentul de față. Este un plus pe care noi îl acordăm pensionarilor care au un stagiu de cotizare contributiv mai mare de 25 de ani. Vor fi mulți pensionari care în momentul de față sunt în zona indemnizației social şi care vor ieși din această zonă. Acolo unde avem un stagiu de cotizare foarte mare, de peste 40 de ani, creșterile vor fi substanțiale, chiar și de peste 80%-90%”, a explicat Baciu.

Baciu a declarat pentru Digi 24 că aceste decizii vor fi distribuite de către poștași sau expediate direct prin Poștă. „Suntem foarte aproape de a trimite deciziile”, a accentuat el.

 Pensiile recalculate ajung în septembrie

„În urma acestui proces de recalculare, nicio pensie nu va scădea. Este un lucru foarte clar pe care noi l-am prevăzut în lege. Marea majoritate a pensionarilor vor primi măriri ale pensiilor în urma acestui proces de recalculare. Aceste măriri vor fi în funcție de stagiul de cotizare realizat.”, a mai spus Baciu.

Potrivit Newsweek, pensionarii care primesc pensia prin intermediul poștașilor vor primi adeverințele direct de la aceștia. Cei care au pensia virată pe card vor găsi înștiințările în cutia poștală de acasă, trimise prin Poștă.

Recent, Newsweek a anunțat că pensionarii nu vor primi aceste adeverințe înainte de 10 iulie, contrar promisiunilor anterioare că acestea ar fi fost trimise încă din luna mai.

„În acest moment, peste 98% din dosarele de pensii sunt prelucrate și pregătite pentru etapa din 1septembrie. Deciziile sau adeverințele cu pensia reclaculată  care va fi primită la 1 septembrie se vor expedia după 10 iulie. Vă pot confirma că noile pensii se vor încasa cu siguranță în luna septembrie”, a spus un oficial de la Casa de Pensii pentru Newsweek.

Daniel Baciu a accentuat importanța prezenței pensionarilor acasă atunci când vine poștașul. În cazul în care un pensionar nu este acasă la momentul livrării, plicul cu decizia sa va fi reținut câteva zile la oficiul poștal corespunzător. Dacă nu este ridicat de acolo, decizia va putea fi preluată de la sediul casei județene de pensii.

Baciu a menționat că, începând cu 1 septembrie, unele pensii vor crește cu până la 90%. Aceste majorări sunt destinate pensionarilor cu o carieră lungă și un stagiu de cotizare de peste 40 de ani. De asemenea, peste trei milioane de pensionari vor beneficia de pensii recalculate mai mari din septembrie.

Începând cu acest an, sistemul public de pensii din România este reglementat de Legea 360/2023.