Diverse

Vine curând. Când va avea loc, ce înseamnă și cum influențează sănătatea echinocțiul de toamnă. Video documentar

Vine curând. Când va avea loc, ce înseamnă și cum influențează sănătatea echinocțiul de toamnă. Video documentar

Echinocțiul (numit și echinox) este momentul începerii toamnei astronomice, când ziua și noaptea sunt egale în orice loc de pe Pământ, datorită faptului că Soarele, în mișcarea sa aparentă pe cer, se află exact pe ecuatorul ceresc. Echinocțiul are loc de două ori pe an. Prima dată este momentul când Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera cerească sudică în cea nordică, în jurul datei de 21 martie, reprezentând echinocțiul de primăvară în emisfera nordică și echinocțiul de toamnă în cea sudică.

Când va avea loc, ce înseamnă și cum influențează sănătatea echinocțiul de toamnă. Video documentar

Al doilea echinocțiu al anului este momentul când Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera cerească nordică în cea sudică, în jurul datei de 23 septembrie, reprezentând echinocțiul de primăvară în emisfera sudică și echinocțiul de toamnă în emisfera nordică.

Echinocțiul de toamnă 2022 are loc pe 23 septembrie la ora 4:04, ora României.

Acest lucru se întâmplă în fiecare an în jurul datei de 22-24 septembrie, variind ușor deoarece Pământului îi ia aproximativ 365,25 zile pentru a orbita în jurul Soarelui.

Începând de la această dată, durata zilelor va continua să scadă, iar cea a nopţilor să crească, până la data de 21 decembrie, când va avea loc momentul solstiţiului de iarnă.

Unul dintre cele mai vechi calcule. Foto: pinterest

„Echinocțiu” provine din cuvintele latine „equi”, care înseamnă „egal”, și „nox”, care înseamnă „noapte”. Indiferent unde vă aflați pe planta noastră, în timpul unui echinocțiu, soarele va răsări exact spre est și va apune spre vest în timpul echinocțiului de toamnă.

Calendar echinocțiu

Potrivit calculelor astrologice, calendarul astrologic al următorilor ani este acesta:

2023- 23 septembrie, ora 9.50

2024 -22 septembrie, ora 15.44

2025 – 22 septembrie, ora 21.19

2026 -23 septembrie, ora 3.05

2027- 23 septembrie, ora 9.02

2028 – 22 septembrie, ora 14.45

Recolta și viețuitoarele

Echinocțiul de toamnă reprezintă încheierea muncilor agricole și marcarea acestui eveniment prin sărbătoarea recoltelor. Sătenii obișnuiesc să ducă bucate din recoltă la preot pentru a fi sfințite.

Luna plină din preajma echinocțiului de toamnă este numită Luna recoltei, deoarece luminozitatea suplimentară le-a dat fermierilor posibilitatea de a mai lucra până mai târziu.

Unele animale suferă schimbări biologice extreme atunci când zilele devin mai scurte, de la umflarea anumitor părți ale corpului, până la obiceiurile alimentare și de somn.

Credința populară

În această zi se prepară primul must din strugurii proaspăt culeși, se bat nucii și se scutură merele și gutuile. Este perioada ideală pentru a ne face planuri și pentru a regenera și noi oamenii, precum natura, printr-un nou început.

În popor se păstrează amintirea celebrării unui străvechi început de an. Obiceiurile și superstițiile sunt concentrate în jurul sărbătorii de Ziua Crucii. Cu această ocazie, se aduc la biserică flori și se împodobește crucea.

Se spune că în această zi florile plâng pentru că venirea iernii înseamnă și sfârșitul lor.

Dar cum ne simțim noi oamenii

Odată cu venirea toamnei, poate apărea, în anumite cazuri, astenia de toamnă care se manifestă prin stare de oboseală și lipsă de energie. Psihologii, citați de media, consideră că venirea toamnei este vinovată de această stare, care ar putea ține până la câteva săptămâni. Medicii specialiști nu au identificat cauza exactă a asteniei de toamnă. Cu toate acestea, se presupune că ar avea legătură directă cu aportul scazut de lumină naturală.

Ce înseamnă în astrologie

În termeni astrologici, echinocțiul de toamnă marchează momentul în care soarele se mută în semnul Balanței.

În astrologie, echinocțiul de primăvară reprezintă anul nou, iar echinocțiul de toamnă este un punct intermediar. Este un moment în care energia se schimbă radical pentru a ne duce în sezonul următor,” explică astrologul Emily Ridout.

În acest moment, fie te reangajezi, fie te schimbi: Vrei să continui să mergi pe drumul tău sau trebuie să îți schimbi calea?

Foto: pinterest