Info Actual > Social > Când vom renunța la mască? Adrian Marinescu a facut anunțul: Nu mai este nevoie să existe
Social

Când vom renunța la mască? Adrian Marinescu a facut anunțul: Nu mai este nevoie să existe

Când vom renunța la mască? Adrian Marinescu a facut anunțul: Nu mai este nevoie să existe

Când vom renunța la mască? Adrian Marinescu susține că ar trebui să se realizeze treptat renunțarea la restricții. Medicul a mai afirmat că situația epidemiologică din prezent este una echilibrată.

Marți, 4 mai, Florin Cîțu, premierul României, a anunțat că în lun august a acestui an românii ar putea renunța la masca de protecție. Medicul a Adrian Marinescu a explicat că pentru început, masca nu va mai fi obligatorie în spațiile libere.

„Suntem într-o situație echilibrată, dar trebuie să înțelegem că măsurile de relaxare trebuie să vină pas cu pas. Ce ne interesează acum este să menținem. La mască vom renunța, în primul rând, în spațiul liber și foarte probabil că se va întâmpla, vă aduceți aminte că discutam și acum câteva luni, că spre finalul verii sau în a doua parte a verii, în mod logic, vor veni aceste măsuri de relaxare și vorbim în primul rând de spațiul public.

Dar vor urma, în cazul în care situația rămâne echilibrată, și restul de măsuri. La un moment dat vom avea și anumite petreceri care se vor putea face, dar lucrurile vor veni treptate și trebuie să înțelegem că nu mai este nevoie să existe derapaje”, a explicat dr. Adrian Marinescu, la Antena 3.

Ar putea fi posibilă revenirea la petreceri și evenimente private

Medicul a mai explicat faptul că, cu cât mai mulți români se vor vaccina, cu atât mai repede ar putea fi posibilă revenirea la petreceri și evenimente private, deoarece accinarea reprezintă un pion important în combaterea pandemiei.

„Haideți să ne gândim de ce s-a propus data de 1 august ca moent de renunțare la mască. Până atunci, un procent foarte mare din populație va fi vaccinată. Este clar că dacă vom avea o vaccinare extinsă, atunci vor veni și măsurile. Această idee cu petrecerile private și persoanele vaccinate e de luat în calcul.

Doar că trebuie să fie suficient de extinsă vaccinarea, ca măsura să fie valabilă pentru cât mai multă lume”, a mai adăugat medicul.

Medicul Adrian Marinescu, întrebat dacă această măsură nu ar fi una discriminatorie, acesta a precizat.

„Acesta este și motivul pentru care nu se iau aceste măsuri imediat. Tocmai pentru că se dorește să fie o vaccinare care se referă la cât mai mulți oameni și atunci nu va mai fi discriminare dacă suntem toți vaccinați.

Din punctul meu de vedere poate fi o variantă alternativă. Trebuie să fie o variantă alternativă la vaccinare. Important e sa fie una dintre cele trei. Fie că am trecut prin boală și avem anticorpi, fie că ne-am vaccinat fie că avem un test COVID-19 negativ”, a mai precizat medicul Adrian Marinescu.

Florin Cîţu a anunțat facilitați pentru persoanele vaccinate

„Este clar că putem vorbi despre fără mască pe plajă, de exemplu. Fără mască, dacă mergem la munte în drumeție, etc., putem să mergem fără mască. Dar putem să vorbim şi de lucruri sau de facilitați pentru persoane vaccinate.

Putem să vorbim, de exemplu, de restaurante, care pot să ajungă la capacitate de 100% cu persoane vaccinate, la interior. Sau hoteluri, pe litoral, cu capacitate de 100% cu persoane vaccinate. Deci sunt lucruri la care ne uităm. Putem să vorbim de evenimente private care pot fi deschise doar pentru persoane vaccinate şi aşa mai departe.

Vom avea aceste evenimente pilot în Bucureşti şi Cluj, dar eu sunt sigur că rezultatele vor fi bune şi putem să ne gândim la astfel de evenimente”, a explicat Florin Cîțu.

În ce priveşte renunţarea la purtarea măştii în aer liber, Cîţu a declarat că acest lucru ar putea fi luat în calcul după 1 august.

„Deocamdată nu. Aş aştepta 1 august pentru acest lucru, depinde”, a spus premierul, potrivit Antena 3.