Social

Ministerul Educației, anunț de ultimă oră! Când vor avea loc examenele de Evaluarea Națională și Bacalaureatul 2020

Când vor avea loc examenele de Evaluarea Națională și Bacalaureatul 2020! În urmă cu puțin timp, Monica Anisei, Ministrul Educației, a anunțat când vor avea loc examenele de Evaluarea Națională și Bacalaureatul 2020. O noutate este că examenul maturității va începe cu probele scrise și abia după aceea se vor da probele orale.

„În ceea ce privește reluarea activităților în cadrul unităților de învățământ, elevii din clasele a VIII, a XII, a XIII -a, anii de final de ciclu profesional și postliceal pot reveni în unitățile de învățământ pe data de 2 iunie doar pentru două săptămâni. Se vor realiza în această perioadă numai activități de pregătire și consiliere pentru examenele naționale.

Pentru elevii care au probleme de sănătate sau au în familie persoane cu risc de îmbolnăvire, prezența la școală va fi opțională, iar decizia va aparţine părinţilor. În această situaţie, însă, pregătirea elevilor se va realiza în continuare în sistem online.”

Astfel, Evaluarea Națională începe în 15 iunie, iar Bacalaureatul – în 22 iunie.

„Referitor la examene, Evaluarea naţională şi bacalaureatul se vor susţine în conformitate cu noua programă pe care deja Ministerul Educaţiei a tramsmis-o şi respectând calendarele comunicate deja. Practic, Evaluarea naţională se va susţine începând cu data de 15 iunie, iar pentru examenul de bacalaureat noutatea va fi că va începe cu probele scrise în data de 22 iunie şi va continua cu probele pentru competenţe. Calendarul va fi comunicat ulterior. Pentru cei care susţin examenele de certificare pentru învăţământul profesional şi profesional dual, dar şi postliceal, vor fi realizate aceste examen numai pe bază de proiect, iar proba practică va fi echivalată. În ceea ce priveşte examenele pe care le susţin cadrele didactice, ne referim aici la examenele de titularizare, definitivat sau gradele didactice, acestea se vor desfăşura cu respectarea măsurilor de siguranţă şi ministerul va comunica în scurt timp modalitatea de susţinere, dar şi calendarele.

Şi pentru ca există o preocupare constantă referitoare la condiţiile de siguranţă în şcoli, vreau să clarific următoarele aspecte. Vă asigur că se vor lua toate măsurile de siguranţă, în aşa fel încât să evităm orice risc de îmbolnăvire. Ministerul Educaţiei împreună cu Ministerul Sănătăţii va elabora un ordin comun, prin care vom stabili în mod clar toate măsurile de siguranţă privind reluarea activităţii în unităţile de învăţământ. În sala de clasă, igienizată ulterior, vor fi maximum 10 elevi, respectând toate măsurile de distanţare socială. Repet, maximum 10 elevi într-o sală de clasă. În plus, vă anunţ că inspectoratele şcolare vor pune la dispoziţie un telverde pentru orice întrebare sau nelămurire din partea părinţilor, a elevilor sau a cadrelor didactice, pe această temă.

Subliniez că toate măsurile luate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării respectă recomandările medicilor specialişti. Prin urmare, obiectivele Ministerului Educaţiei pentru această perioadă sunt următoarele: încheierea cu bine a situaţiei şcolare, iar examenele pentru elevi, studenţi şi profesori să se desfăşoare în siguranţă şi în conformitate cu legea.”