Diverse

Când vor primi pensionarii pensia majorată cu rata inflaţiei. Ce spune ministrul Muncii

Când vor primi pensionarii pensia majorată cu rata inflaţiei. Ce spune ministrul Muncii

O majorare a pensiilor va avea loc începând cu 1 ianuarie 2023. Anunţul a fost făcut de ministrul Muncii, Marius Budăi, joi seară, la Antena 3.

Când vor primi pensionarii pensia majorată cu rata inflaţiei. Ce spune ministrul Muncii

„Rata inflației pentru anul 2022 o să o cunoaștem abia la sfârșitul primului trimestru din 2023, de aceea în legea 263, legea pensiilor, se spune că se merge pe o rată a inflației din anul 2021 care era mult mai mică decât ce este acum. Nu vreau să intru în cifre, pentru că nu vom face acest lucru. Nu vom merge pe o majorare mai mică.

Vom încerca și facem extrem de multe simulări să vedem cum ne descurcăm și cum ne așezăm și cu siguranță va fi o majorare a pensiilor, aşa cum a spus Marcel Ciolacu, de la 1 ianuarie 2023″, a declarat Marius Budăi, adăugând că „de câte ori a fost PSD la guvernare nu s-a pus niciodată problema unor măsuri de austeritate, de înghețare de venituri”.

Ministrul Muncii: „Cu siguranță va fi o majorare a pensiilor”

„Noi acum, din păcate, suntem într-o situație și, atenție, nu spun o situație grea că să scuz ceva. Nu! Suntem într-o situație în care suntem puşi în postura să facem ceva ce noi am fi vrut să facem altfel. Adică, în loc să creștem puterea de cumpărare, acum trebuie să luăm extrem de multe măsuri, să aplicăm extrem de multe măsuri să apărăm puterea de cumpărare.

Ministrul Muncii a explicat că este foarte greu să lucrezi ca PSD-ist când tot timpul ai fost cu gândul la oameni, să le crești puterea de cumpărare și acuma să faci eforturi să le aperi puterea de cumpărare.

„Am solicitat coaliției și Ministerului de Finanțe, la rectificare, sume suplimentare la bugetul la rectificare. Am primit o sumă mare și justific ce voi face cu această sumă. În primul și în primul rând suntem acoperiți, plătim pensii, alocații, tot ce avem, n-avem discuții”, a precizat Marius Budăi.

Noi suntem singurii care am spus că cetăţenii noştri trebuie să fie săraci

Budăi a mai afirmat că a studiat toate planurile naţionale de redresare şi rezilienţă şi că niciunul dintre acestea nu prevede plafonări ale nivelului bugetului de pensii.

„Noi suntem singurii care am spus că cetăţenii noştri trebuie să fie săraci, cu o guvernare de dreapta, din păcate, trebuie să o spun, nu am ce face. Dar vom lupta şi atât timp cât o să am susţinerea lui Marcel Ciolacu şi a PSD şi se va lua şi decizia finală în coaliţie, eu nu voi renunţa, nu am de ce. (…) Eu sunt optimist. Eu am stabilit cu preşedintele partidului şi cu partidul nostru, cu PSD, că vom propune coaliţiei ca atunci când mergem la negocierile finale să propunem scoaterea de tot a acestui procent şi eliminarea 2070. Nu există, nu avem de ce!”, a mai spus Marius Budăi.

Budăi către un funcţionar al CE: Vino să trăieşti în România: ori 200 de euro cât e pensia minimă, ori 300 de euro cât e salariul minim

Ministrul Muncii, Marius Budăi, afirmă că i-a cerut unui oficial al Comisiei Europene să îşi ia familia şi să trăiască în România, timp de o lună.

„Am pus cifrele în faţa Băncii Mondiale şi în faţa Comisiei Europene când am început să strig – şi poate cineva ne-a considerat nebuni pe noi, de la PSD, când am început să strigăm de ce trebuie să modificăm PNRR – şi am pus în faţa unui funcţionar din Comisia Europeană, de la Direcţia de Finanţe şi i-am spus foarte clar: uite cum facem – ori 200 de euro cât e pensia minimă, ori 300 de euro cât e salariul minim în România, ţi-i dau într-o lună şi ia-ţi familia de la Bruxelles şi vino şi trăieşte ori în Bucureşti, ori unde vrei tu în România cu banii ăştia, trimite-ţi copiii la şcoală, plăteşte-ţi chiria, plăteşte-ţi utilităţile! Păi nu se poate! Şi atunci de ce nu ai flexibilitate? De ce nu crezi că şi cetăţenii români au dreptul la o viaţă mai bună? Nu voi renunţa la ceea ce am început”, a afirmat Marius Budăi, joi seară, la Antena 3.