Economic

Când vor primi românii cei 500 de lei? Voucherele vor ajunge cu întârziere

Când vor primi românii cei 500 de lei? Voucherele vor ajunge cu întârziere
Sursa foto romaniatv.net

Elevii ce provin din familii defavorizate vor primi vouchere educaționale în valoare de 500 de lei. Acești bani sunt destinați achiziționării rechizitelor pentru acest an școlar. Cu toate că astăzi a fost prima zi de școala, banii întârzie să apară.

Acest ajutor vine din partea statului pentru copii ce provin din familii ce au venituri mici. Totuși, aceste tichete educaționale întârzie. Se pare că principala cauză este nedefinitivarea aspectelor de implementare a acestei măsuri.

Când ajung voucherele

Până la data de 22 septembrie trebuie încheiate procedurile de informare a celor ce ar putea fi beneficiari pentru aceste vouchere. Tot până la această dată trebuie depuse și dosarele potențialilor beneficiari. De asemenea, listele copiilor care vor primi cei 500 de lei vor fi afișate.

Întârzierea în ceea ce privește primirea voucherelor pentru elevi s-a produs din cauza integrării proiectului în cadrul Programului de Incluziune și Demnitate Socială. Această schimbare s-a produs de anul acesta conform, romaniatv.net.

„Din bugetul total de 4,15 miliarde de euro de care dispune Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021 – 2027, cea mai mare alocare (980 milioane euro) revine măsurilor destinate următoarelor categorii: preșcolari și elevi, mame cu nou născuți și persoane din grupurile defavorizate cărora li se vor asigura alimentele de bază”, a arată în comunicatul emis de MIPE.

Aceste tichete educaționale sunt destinate pentru 300.000 de copii din România ce provin din medii defavorizate. Acestea vor fi acordate într-o singură tranșă, conform Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

Vouchere educaționale pentru mai puțini elevi

„Alocarea pentru sprijinirea copiilor din familii dezavantajate prin acordarea de tichete sociale pe suport electronic în cadrul Programului Incluziune și Demnitate Socială este de aproximativ 120.000.000 euro pe o perioadă de 4 ani școlari (2023-2027). Ca și până acum, ajutorul în valoare de 500 de lei, acordat într-o tranșă unică în fiecare an școlar, se va acorda pentru achiziționarea de rechizite școlare și îmbrăcăminte, grupul țintă vizat de această măsură fiind de circa 300.000 de preșcolari și elevi din medii vulnerabile, înscriși la unitățile de învățământ din ciclul primar și gimnazial”, se arată în comunicatul emis de minister.

Anul școlar 2022-2023 a fost cel în care aceste tichete educaționale a fost finanțate prin intermediul fondurilor europene. De asemenea, în perioada 2014-2020, acest proiect a fost finanțat prin intermediul Programului Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate.

Pe data de 16 august, s-a anunțat faptul că 100.000 de elevi nu vor mai primi aceste vouchere educaționale.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a transmis faptul că acest program se afla în lucru în luna august în cadrul structurii de specialitate. Ulterior, ar fi fost definitivate toate aspectele referitoare la acest ajutor.

„Pentru viitoarea schemă de sprijin prin tichete educaționale se urmărește simplificarea procedurilor pentru beneficiari prin digitalizare și prin interoperabilitatea bazelor de date la nivelul instituțiilor implicate”, se arată în comunicatul emis de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.