Social

Cardurile de energie expiră în câteva zile! Beneficiarii trebuie să se grăbească

Cardurile de energie, sursa foto Antena3
sursa foto: arhiva companiei

În luna septembrie a anului trecut, aproape 2 milioane de persoane vulnerabile au fost sprijinite financiar de către Ministerul pentru Investiții și Proiecte Europene (MIPE) pentru a gestiona costurile la energie. Acești beneficiari au primit asistență financiară în valoare de 1.400 de lei, destinată acoperirii cheltuielilor aferente facturilor de energie. Însă, cardurile de energie urmează să expire.

Sprijinul financiar a fost distribuit în două tranșe egale, fiecare în cuantum de 700 de lei, direct pe cardurile destinate plăților de energie. Prima tranșă a fost transferată în luna februarie a anului 2023, în timp ce a doua tranșă a fost alocată până la data de 30 septembrie.

Deși inițial cardurile de energie aveau o valabilitate până la 31 decembrie, acest termen a fost prelungit până pe 31 martie 2024. Astfel, cei care au primit a doua tranșă de 700 de lei au posibilitatea să utilizeze această sumă până la noua dată limită extinsă.

,În urma discuțiilor cu reprezentanții Comisiei Europene am obținut acordul prelungirii valabilității de la 31 decembrie 2023 la 31 martie 2024. În aceste zile, inițiem demersurile de modificare a legislației naționale pentru ca acest acord să fie rapid implementat. Compensarea prețurilor la energie este o măsură importantă prin care asigurăm sprijin familiilor vulnerabile și ne menținem angajamentele luate, așa cum e normal”, a anunțat Adrian Câciu la sfârșitul anului 2023.

Cardurile de energie expiră

Cardurile de energie sunt destinate anumitor grupuri specifice de cetățeni din România. Vom detalia mai jos cine sunt persoanele eligibile pentru a beneficia de acest sprijin financiar din partea statului:

Potrivit condițiilor publicate pe site-ul Ministerului Finanțelor, de cardul de energie pot beneficia:

– Pensionarii în vârstă de peste 60 ani, cu venituri de sub 2.000 lei, inclusiv.

– Pensionarii de invaliditate cu venituri de sub 2.000 lei, inclusiv.

– Persoanele cu handicap grav, accentuat sau mediu cu venituri de sub 2.000 lei, inclusiv.

– Familiile cu alocație de susținere.

– Familiile/persoanele care beneficiază de ajutor social sub 2.000 lei, inclusiv.

Venitul net per coabitant, la nivelul unui loc de consum, nu trebuie să depășească 2.000 lei.

Legea stabilește totodată că ajutorul nu se consideră venit și nu se ia în calcul la stabilirea:

– Venitului minim garantat.

– Alocației pentru susținerea familiei.

– Statutului consumatorului vulnerabil de energie.

Achitarea serviciilor de energie poate fi realizată la orice oficiu poștal sau prin intermediul poștașului. Procedura implică completarea unui mandat poștal către contul furnizorului de energie sau către asociația de proprietari/locatari.

În etapa următoare, deținătorul cardului de energie primește o confirmare a plății. Acest document cuprinde informații despre soldul rămas, valoarea plăților efectuate și detalii despre furnizorul sau furnizorii către care s-a direcționat plata.

Este esențial de subliniat că programul de sprijin oferă gratuit maxim 8 plăți pentru fiecare punct de consum. Pentru orice plăți ulterioare, utilizatorii cardurilor vor suporta o taxă de 2,5 lei pentru fiecare plată efectuată, potrivit gov.ro.