Social

Care este pericolul medical ascuns în aparatele de aer condiționat

Care este pericolul medical ascuns în aparatele de aer condiționat

Acum, când toată lumea se pregătește să-și strângă cureaua, unele afaceri înfloresc. Firmele care vând, repară sau curăță aparate de aer condiționat, fac profit.

Care este pericolul medical ascuns în aparatele de aer condiționat

Tot ceea ce avem nevoie se găsește în natură. Tehnologia a fost inventată de om. Avem credința că ne ajută, dar, de multe ori, dăunează. Am vorbit cu mai mulți medici simpli sau directori de clinici medicale, de-a lungul timpului. Toți au acceași părere – aerul condiționat dăunează, uneori grav, sănătății.

Clinicile și spitalele, de stat sau private, sunt obligate să respecte norme clare, de a căror corectitudine au grijă specialiștii Direcțiilor de Sănătate.

Există companii care sunt avizate să vândă clinicilor medicale aparatura necesară de aer condiționat, care, periodic, trebuie, neapărat, curățată. Altfel, în aparatele de aer condiționat stau ascunși, tăcuți, nevăzuții viruși (microorganisme sau bacterii).

O suită de probleme medicale

Afecțiunile care pot fi declanșate de aerul condiționat, sunt enumerate de coordonatorul UPU SMURD Iași, Diana Cimpoeșu, citată de Capital.

Este vorba despre nevralgii intercostale, cefalee, dar și cu viroze, sau dureri lombare. Dacă instalațiile de aer condiționat nu sunt bine întreținute, ele pot fi purtătoare de microorganisme (fapt pentru care se recomandă curățarea periodică n.r.), ducând la infecții și chiar la pneumonii, în cazuri mai rare, a ținut să sublinieze specialistul SMURD.

În același timp, avem în mijlocul verii, în urgență, pacienți care vin cu nevralgii. Nevralgii intercostale, cu cefalee, cu otite, cu viroze. Asta pentru că în mașină au 16 grade, într-un birou preferă să fie la 16 grade, și se întâmplă ceea ce în mod obișnuit se întâmplă iarna. Și uite că avem dureri lombare, otite, viroze, traheobronșite.

În plus, există și riscul ca instalațiile de aer condiționat care nu sunt bine întreținute să fie purtătoare a unor microorganisme, care să ducă la unele infecții, chiar la pneumonii. Asta se întâmplă mai rar. Ce se întâmplă cel mai des sunt nevralgiile. Te doare capul, urechea, spatele, umărul… pentru că ai stat în aer condiționat foarte rece”, este de părere Diana Cimpoeșu.

Dar asta nu este tot. EVZ face referire la un articol recent publicat în Jurnalul Internațional de Obezitate al SUA, unde specialiștii afirmă că aerul condiționat ne îngrașă, deoarece ne deschide apetitul de a mânca, în ciuda temperaturilor caniculare de afară.

Prin urmare, aparatele de aer condiţionat nu aduc aer proaspăt, ci menţin concentraţia de poluanţi din încăpere şi împrăştie bacterii, virusuri şi mucegai. Pentru dezumifidificare, aparatul depune particule de apă într-un vaporizator, care, dacă nu este golit, devine pepinieră de microbi, menționează aceeași sursă media.

Important! Cel mai des întâlnită este Legionella, un gen de bacterii Gram-negative patogene care include specia L. pneumophila. Aceasta provoacă legioneloza (toate bolile cauzate de Legionella), inclusiv o boală de tip pneumonie numită boala legionarilor și o boală ușoară asemănătoare gripei numită febra Pontiac. Majoritatea focarelor sunt legate de ”turnurile de răcire” (aparatele de aer condiționat n.r.), prost întreținute (wikipedia). Există medici care spun că această afecțiune seamănă izbitor cu manifestarea inițială a covid-19.

Foto: pixabay