Categories: International

Care sunt țările cu cei mai mulți miliardari. Rușii recuperează terenul, SUA pierd supremația

Oligarhii ruși își revin, în timp ce mogulii americani pierd 200 de miliarde de dolari. Iată clasamentul țărilor cu cei mai bogați oameni din lume în acest an.

Ultra-bogații sunt peste tot. Cei 2.640 de miliardari din clasamentul Forbes 2023 al celor mai bogați oameni din lume provin din 77 de țări, față de 75 anul trecut.

Cele două noi intrări sunt Panama și Armenia, fiecare dintre ele adăugând câte un miliardar: Stanley Motta, un investitor panamez al cărui portofoliu de companii din America Latină include banca panameză Banco General, se alătură listei, la fel ca și Ruben Vardanyan, un bancher de investiții și politician armean care a făcut avere în Rusia în anii 1990 (și care anul trecut a renunțat la cetățenia rusă). El revine după ce a ieșit de pe lista din 2022.

SUA domină clasamentul, dar Elon Musk a pierdut titlul

SUA domină din nou clasamentul, fiind țara care găzduiește cei mai mulți miliardari, 735, același număr ca anul trecut. În ciuda faptului că aproape 50 de americani, printre care Kanye West și Sam Bankman-Fried, au ieșit din top și că o altă duzină a murit, mai mult de 60 de noi miliardari s-au alăturat pentru prima dată în acest an clasamentului, printre aceștia numărându-se sportivi de top, precum LeBron James și Tiger Woods.

Statele Unite nu mai găzduiesc însă cea mai bogată persoană din lume – magnatul bunurilor de lux Bernard Arnault, cetățean francez, l-a depășit pe Elon Musk pentru acest titlu. America deține în continuare supremația cu 17 dintre cei mai bogați 25 de oameni din lume.

În total, miliardarii americani au o valoare colectivă de 4.500 de miliarde de dolari, în scădere de la 4.700 de miliarde de dolari anul trecut, în condițiile în care piețele s-au retras, startup-urile „unicorn” de miliarde de dolari s-au poticnit, iar creșterea ratelor dobânzilor a bântuit investitorii.

Miliardarii chinezi încep să dispară

China se mândrește cu al doilea cel mai mare număr de miliardari, 495 (fără a include cetățenii din Hong Kong și Macao), care au o valoare totală de 1.670 de miliarde de dolari. Și ei, de asemenea, au avut un an în scădere în general – în 2022, existau 539 de miliardari chinezi cu o valoare de 1.960 de miliarde de dolari.

Politicile zero-Covid și tranziția dificilă către o economie post-pandemică au redus creșterea economică și au afectat prețurile acțiunilor. O criză în sectorul imobiliar din China, determinată de o supraofertă de proprietăți imobiliare după decenii de dezvoltare neîntreruptă, a cântărit, de asemenea, asupra perspectivelor economice ale Chinei.

La fel și recenta represiune a Partidului Comunist împotriva marilor platforme tehnologice. Printre cei care au fost eliminați din topul miliardarilor chinezi se numără Xiong Shaoming, magnatul țigărilor electronice, și Zhao Weiguo, președintele Tsinghua Unigroup, o companie de semiconductori susținută de guvernul de la Beijing. Zhao ar „dispărut” din atenția publicului la jumătatea anului 2022 și a fost acuzat de corupție în martie 2023.

India se resimte după cutremurul Adani, Germania este în creștere

India, care are al treilea cel mai mare număr de miliardari, cu 169, a câștigat trei noi membri, dar miliardarii indieni ca grup – cu o valoare de 675 de miliarde de dolari – sunt cu 75 de miliarde de dolari mai săraci decât în 2022.

Principalul motiv îl reprezintă prăbușiri lui Gautam Adani, președintele conglomeratului Adani Group, aflat în dificultate, a cărui avere netă a scăzut de la 90 de miliarde de dolari anul trecut, la 47,2 miliarde de dolari în clasamentul Forbes din 2023, după ce acuzațiile de fraudă masivă și manipulare a pieței bursiere au prăbușit acțiunile celor zece companii ale sale listate la bursă, Adani Group. (Adani a negat acuzațiile.) Prăbușirea de aproape 43 de miliarde de dolari a lui Adani reprezintă mai mult de jumătate din întregul declin al averii indiene de anul trecut.

Germania, între timp, are din nou al patrulea cel mai mare număr de miliardari, cu 126, în scădere de la 134 anul trecut. Printre scăderile notabile se numără Joachim Ante, cofondator al companiei de jocuri Unity Software, și cei trei moștenitori Knauf ai gigantului de materiale de construcții Knauf Gips KG.

Cea mai bogată persoană din Germania este Dieter Schwarz (valoare netă estimată: 42,9 miliarde de dolari), proprietarul gigantului de supermarketuri cu reduceri Schwarz Group, care generează vânzări anuale de peste 140 de miliarde de dolari.

Magnații ruși își recuperează averile

În pofida războiului și a sancțiunilor occidentale, miliardarii ruși au înregistrat anul acesta performanțe mai mari decât restul celor mai bogați oameni din lume, magnații din țară recuperâmd în mare parte pierderile suferite în urma invaziei din Ucraina. Rusia numără 105 miliardari în acest an, cu o avere netă combinată de 474 de miliarde de dolari, față de 83 cu o valoare combinată de 320 de miliarde de dolari anul trecut.

Oligarhii ruși și-au recuperat în mare parte averea pierdută. Dintre cei 105 miliardari ruși numărați de Forbes, 25 dintre ei au revenit – ceea ce înseamnă că au lipsit de pe lista de anul trecut după ce au figurat într-un an anterior. (În 2021, existau 117 miliardari ruși, cu o valoare colectivă de 584 de miliarde de dolari). Acest lucru se datorează faptului că anul trecut, când Forbes a finalizat lista pentru 2022, piața rusă era înghețată, iar previziunile analiștilor pentru firmele rusești erau sumbre.

Un an mai târziu, sancțiunile occidentale au lovit puternic economia Rusiei, dar o creștere globală a prețurilor materiilor prime – determinată în mare parte de invazie și de sancțiunile occidentale ulterioare – a consolidat veniturile unor firme rusești. Cea mai bogată persoană din Rusia este magnatul îngrășămintelor Andrei Melnichenko, cu o avere estimată la 25,2 miliarde de dolari – de la 11,1 miliarde de dolari anul trecut – datorită gigantului său de îngrășăminte EuroChem și a creșterii prețurilor la îngrășăminte ca urmare a războiului. Printre alții care și-au recuperat averile se numără și magnatul petrolului Vagit Alekperoi (cu 10 miliarde de dolari mai mult), magnatul oțelului Alexei Mordashov (cu 7,7 miliarde de dolari mai mult) și magnatul nichelului Vladimir Potanin (cu 6,4 miliarde de dolari mai mult), conform Forbes.com.

Ghitulescu Radu

În presa scrisă, de pe la începutul anilor '90. Am colaborat cu cotidiane, săptămânale și lunare. În ultimii ani am lucrat preponderent în presa IT.

Recent Posts

Pensionarii, amăgiți cu noua lege a pensiilor. Orele de muncă suplimentare nu sunt luate în calcul

Noua lege a pensiilor aduce schimbări semnificative în recalcularea pensiilor. Sunt vizați în  special pensionarii…

8 ore ago

MAE a emis o atenționare de călătorie! Este stare de urgență

MAE a emis o atenționare pentru călătorii români care se îndreaptă către Franța, cu referire…

8 ore ago

Prețul energiei în România, de aproape trei ori mai mare decât în Germania! Am întrecut și Ungaria

România, deși produce cantități semnificative de energie electrică, se confruntă cu unele dintre cele mai…

9 ore ago

Florin Barbu își propune reglementarea adaosului comercial. Susținerea produselor românești

Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a prezentat mai multe inițiative legislative pentru reglementarea adaosului comercial, cu…

10 ore ago

Cardurile bancare vor mai putea fi utilizate doar până în iulie! Ce trebuie să facă clienții

Banca Raiffeisen va efectua o tranziție de la cardurile Mastercard la cele Visa. Măsura este…

11 ore ago

Se încarcă cardurile de energie! Până când sunt disponibili banii

Se va acorda asistență persoanelor vulnerabile pentru a compensa costurile energetice, finanțată parțial din surse…

12 ore ago

This website uses cookies.