Social

Casa Verde Fotovoltaice, suspendat! Românii rămân fără sprijin?

Casa Verde Fotovoltaice Sursa foto Daily Business
sursa foto arhiva personala

Din cauza suspendării programului Casa Verde Fotovoltaice de către Curtea de Apel Oradea, Ministerul Mediului și Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) sunt în căutare de alternative pentru a grăbi procesul. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a dezvăluit că AFM va propune mai multe scenarii pentru deblocarea programului, întrucât se dorește evitarea lansării unui nou apel de proiecte.

„Casa Verde Fotovoltaice este în continuare suspendat de Curtea de Apel Oradea. Am rugat conducerea AFM să vină foarte rapid cu o serie de propuneri în care să testăm anumite scenarii. Dacă se lungește foarte mult procesul, pentru că avem recurs la Înalta Curte, să vedem exact cum putem debloca acest program.”, a declarat ministrul.

Casa Verde Fotovoltaice, suspendat

„Mă aștept în următoarele zile să avem niște propuneri concrete. Fie să așteptăm să ne judecăm, fie să reluăm cumva programul fără a pune oamenii pe drumuri din nou. Cu alte cuvinte, toți cei care au aplicat deja să folosească documentele deja depuse. Vrem să reluăm cumva programul cu speranța că îl vom debloca.

Ca ultimă soluție extremă, la care vreau să nu ajungem niciodată, este lansarea unui nou apel. Nu o să pot aștepta la nesfârșit ca aceste procese să se termine. În fiecare zi care trece, în care românii nu au panouri solare pe casă, facturile acestora sunt mai mari. Repet, ca soluție extremă, putem să lansăm un nou program, dar eu sper că clarificăm acest lucru foarte repede. E vorba de un proces. Nu vreau să comentez deciziile instanței, dar deocamdată acest program este suspendat”, a spus Mircea Fechet,  potrivit RomâniaTv.

Ministerul Mediului consideră că o lansare nouă a programului ar fi o soluție extremă, și speră să rezolve situația rapid, având în vedere că fiecare zi de întârziere privează românii de avantajele panourilor solare. Dosarul Casa Verde Fotovoltaice a fost suspendat pe fondul unei reclamații depuse de firma Dhelectric Systems SRL. AFM a anunțat că va face recurs pentru deblocarea programului, subliniind că au fost respectate toate procedurile prevăzute în Ghidul de finanțare.