Economic

Cât costă asigurarea locuinței? Cei neasigurați riscă amenzi

asigurarea casei
sursa foto arhiva companiei

Conform noilor prevederi legale, cetățenii sunt obligați să încheie o poliță de asigurare a locuințelor. Polița are scopul de a proteja locuința în caz de dezastre naturale sau alte incidente. În caz contrar, aceștia se expun riscului de a primi amenzi cuprinse între 100 și 500 de lei. În anul 2024, costurile anuale pentru asigurarea locuințelor au suferit modificări semnificative.

Locuințele de tip A, au o poliță de asigurare în valoare de 100.000 de lei. Rata anuală de asigurare este de 130 de lei. Se consideră locuințe de tip A acele construcții realizate din metal sau beton armat, cu pereți exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn, sau orice alt material care a fost supus unei prelucrări chimice sau termice.

Asigurarea pentru locuințelor de tip B este  de 50.000 de lei. Plata anuală pentru asigurare este de 50 de lei. Locuințele de tip B sunt definite drept construcții ale căror pereți exteriori sunt compuși din cărămidă nearsă sau din orice alt material care nu a fost supus unui tratament termic sau chimic, conform  Antena 3.