Info Actual

Info Actual > Diverse > Cât de ”PARȘIV” este noul virus? Dr. Țincu: „Suntem surprinși…”
Diverse

Cât de ”PARȘIV” este noul virus? Dr. Țincu: „Suntem surprinși…”

Cât de ”PARȘIV” este noul virus? Dr. Țincu: „Suntem surprinși...”

Cât de ”PARȘIV” este noul virus? Dr. Țincu: „Suntem surprinși…”! Medicul ATI Radu Ţincu, de la Spitalul Floreasca din Capitală, a menționat că noua formă de manifestare a noului virus este extrem de ”parșiv”. Bolnavii infectaţi cu SARS-COV-2 se pot confrunta cu o formă a bolii mai puţin cunoscută până în acest moment.

Este „hipoxia fericită” în COVID-19 o tulburare a interocepției autonome?

Persoanele asimptomatice infectate cu COVID care au o saturaţie mică de oxigen (până la 65%, în condițiile în care nu trebuie să scadă sub 93-94%),  nu simt boala în corp şi nu ajung la spital. Apoi, brusc, aceşti indivizi ajung în spital, intubaţi la Terapie intensivă.

„Este ceea ce se numește `silent hypoxia` (hipoxia tăcută) și `happy hypoxia`. Este o hipoxie care nu-ți creează niciun fel de simptom decât în momentul în care ajungi să fii intubat. Este un prag foarte labil între momentul în care ai această saturație – pe care o suporți foarte bine – și momentul în care ajungi să fii intubat.

Suntem surprinși că acești pacienți au o simptomatologie foarte redusă comparativ cu starea lor, pe de o parte, iar pe de altă parte, imaginile tomografice sunt catastrofale, este o afectare pulmonară bilaterală, cu afectări de peste 50-60-70 la sută din ambele câmpuri pulmonare”, a explicat medicul Radu Țincu, potrivit digi24.ro.

Astfel, bolnavii COVID “happy hypoxia” nu au niciun fel de semnal, nu-și dau seama ce se întâmplă în interiorul organismului lor și tocmai asta este “parșivitatea, viclenia” acestui virus, subliniază dr. Ţincu.

„Dacă am compara altă infecție pulmonară care ar determina același grad de desaturare, pacientul ar fi mult mai simptomatic. Aici este partea interesantă pe care SARS-CoV-2 o determină: pacientul are afectare pulmonară de peste 70%, bilaterală, dar nu resimte acest lucru decât atunci când se produce căderea bruscă ce duce la intubare și ventilare mecanică a acestor pacienți”, a arătat Radu Țincu, potrivit Digi 24.

„Am mai văzut pacienți cu asemenea complicații pulmonare severe, însă aici ce te frapează este discrepanța dintre cum se prezintă pacientul la spital și care este imaginea radiologică. În mod normal, un astfel de pacient ar fi trebuit să fie mult mai grav, să resimtă într-un mod mult mai acut această afectare pulmonară”, a mai completat medicul.