Lifestyle

Cât de periculoasă este masca de protecție pe caniculă? Iată ce se întâmplă

Cât de periculoasă este masca de protecție pe caniculă? Iată ce se întâmplă

Cât de periculoasă este masca de protecție pe caniculă? Accesoriul indispensabil din vara aceasta este masca de protecție, care este obligatorie în locurile aglomerate. Însă, odată ce mercurul din termometre va indica peste 30 de grade Celsius, crește și disconfortul. Pot apărea pericole?

Medicii japonezi vin cu avertizări în privința consecințelor purtării unei măști pe timp de caniculă.

Potrivit  The Japan Times, în condițiile unor temperaturi crescute, mușchii respiratorii sunt stresați, ceea ce „scurtează” respirația, iar asta facilitează acumularea căldurii în corp. Respirația devine mai greoaie, iar în lipsa unei hidratări regulate, există riscul deshidratării.

Într-adevăr, cu o mască este mai dificil să respiri, mai ales în cazul acelor persoane care au deja boli respiratorii. Însă nu înseamnă ca asta e valabil numai vara, spune un pneumolog francez, Laurent Plantier, medic la Spitalul Universitar din Tours, citat de Digi 24.

Masca FFP2 este cea care filtrează cel mult, dar nu este periculoasă, spune și un alt cercetător, Bertrand Dautzenberg, fost pneumolog la spitalul Pitié Salpêtrière din Paris.

Nici o mască simplă, din bumbac, nu poate fi periculoasă. Trebuie urmate doar câteva recomandări. Sigur că, odată cu căldura, va fi și umiditatea mai mare, iar o mască umedă este dezagreabilă și, în plus, nici nu mai filtrează, spune profesorul Dautzenberg.

Ce e de făcut pentru a evita disconfortul purtării unei măști vara?

Trebuie să adaptăm masca la condițiile de mediu. Vom evita o mască prea densă sau dintr-un material care păstrează prea mult căldura. Nu vom pune o mască făcută dintr-o pânză groasă, cu triplu strat, ci mai bine o mască din bumbac sau o mască chirurgicală, mult mai lejeră.

Medicii spun că masca nu ar trebui să ne facă să răbdăm de sete doar pentru a nu lua Covid-19, ci ar trebui să ținem cont de recomandările de mai jos:

  • Însă va trebui să fim atenți cum o dăm jos: o manevrăm din elasticul cu care se prinde, avem grijă ca partea internă și cea externă să nu intre în contact, bem și o punem la loc în același fel.
  • Măștile ar putea fi folosite și pe plajă, dar, desigur, nu în apă. Când intrăm în apă, trebuie să fim atenți unde lăsăm masca. Ideal ar fi să stea agățată cumva, la aer, și trebuie păstrată aceeași precauție, de a nu atinge partea internă de cea externă. În acest fel, după ce ieșim din apă, o putem putem refolosi.
  • Trebuie să fim atenți și la crema solară, evitând să putem punem prea multă pe față: crema de protecție solară este grasă, iar masca ar putea deveni umedă și ineficientă.