Lifestyle

Cât de repede se multiplică COVID-19 în România. Rafila: Știm ce ne așteaptă!

Cât de repede se multiplică COVID-19 în România. Rafila: Știm ce ne așteaptă!

Cât de repede se multiplică COVID-19 în România. Prezent în cadrul emisiunii Punctul de Întâlnire, difuzată de Antena 3, Alexandru Rafila a explicat, pe baza unui tabel, nivelul de multiplicare al SARS-CoV-2 în România.

Cel care a reprezentat România la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a vorbit despre multiplicarea COVID-19 în România și a explicat totul pe baza unui tabel.

„Este vorba despre o monitorizare care se face zilnic, o monitorizare a numărului de cazuri noi, a numărului de decese etc.și care la sfârșit, după cum vedeți în ultima coloană a tabelului, arată indicele de reproducere bazal, care în România este pozitiv, este de 1,25. Numărul de reproducere bazal este în medie 1,25, între 1,18 – 1,32, ceea ce, de fapt, arată că turn over-ul acestei boli, perioada de incubație peste de 4 – 5 zile și înseamnă noi, săptămânal, avem un indice de multiplicare de 1,5, cam așa.

Practic, ca să înțeleagă toată lumea, într-o săptămână am avut 2000 de cazuri în cele 7 zile, în săptămâna viitoare vom avea 2000 de cazuri x 1,5, adică 3000 de cazuri. Peste încă o săptămână vom avea 3000 x 1,5, adică 4500 de cazuri. Și ca să știm care e media zilnică de cazuri, împărțim acest număr la numărul de zile dintr-o săptămâna.

E mult mai bine să putem să apreciem așa, pentru că în felul ăsta știm ce ne așteaptă. Dar noi trebuie să facem ceva! Ce facem ca acel număr de 1,5, să-l facem să fie 1 sau mai mic decât 1, ca să se oprească creșterea?

Când va fi 1, se oprește creșterea, iar când va fi mai mic de 1 vor scădea cazurile”, a declarat Alexandu Rafila.

„Nu va fi o toamnă ușoară”

”Nu va fi o toamnă ușoară. Depinde de fiecare dintre noi cum abordăm problema.

Eu spun că cel mai bun trigger pentru noi ar trebui să fie începutul școlii, pentru că dacă am aplica acest lucru îmi protejez copilul.

Dacă familia noastră este protejată prin vaccinare, atunci lucrul ăsta se va răsfrânge și școlile nu vor mai deveni un factor de accelerare a transmiterii și prin această măsură se va ajunge la o stabilizare și la un regres”, a completat Alexandru Rafila.