Social

Cât este salariul mediu pentru locurile de muncă part-time?

datoria publica (sursă foto: Ziarul de Muscel) datoriile
sursa foto: arhiva companiei

Salariul mediu net pentru locurile de muncă part-time  este de 3.000 de lei lunar la nivel național. Datele au fost furnizate de Salario, platforma de comparare salarială asociată cu eJobs.ro. Această medie acoperă diverse domenii și niveluri de experiență.

Potrivit unui comunicat emis miercuri de către AGERPRES și segmentat în funcție de sectoarele care recrutează în principal personal cu program redus, salariile medii arată astfel:

-2.200 de lei net în retail;

2.000 de lei în call-center;

-2.100 de lei în servicii;

-3.000 de lei în arte/entertainment;

-2.100 de lei în advertising/marketing/PR;

-2.500 de lei în transport/logistică.

Reprezentanții platformei de recrutare afirmă că din cele 370.000 de locuri de muncă postate anul trecut pe eJobs.ro, 72.000 au fost cu program redus.

Nu prea se caută angajați part-time

Agajatorii au în vedere preponderent angajări cu normă întreagă.  Doar 8,2% dintre respondenții celui mai recent sondaj eJobs.ro afirmă că vor crește numărul de locuri de muncă cu program redus disponibile pe piață. În plus, aproape 70% dintre aceștia declară că numărul de poziții cu program redus în compania lor este destul de mic. Aceștia nu anticipează fluctuații semnificative în acest sens.

„Anul acesta, spre exemplu, din cele aproape 40.000 de joburi postate de la 1 ianuarie şi până acum, 6.500 au fost part-time. Asta  înseamnă că, procentual, până acum, suntem destul de aproape de 2023. Tot la aproximativ 15% se află şi nivelul aplicărilor pentru aceste joburi. Candidaţii, mai ales cei foarte tineri, fiind interesaţi de oportunităţile care le permit să acumuleze experienţă în timpul studiilor. Dacă vorbim despre categorii de vârstă mai mari de 24-25 de ani, atunci vedem în special candidaţi care au deja un job şi sunt în căutarea unei surse suplimentare de venit, respectiv un loc de muncă part-time”, a afirmat Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs.ro.

Munca remote

Conform sondajului desfășurat în luna ianuarie, pe baza răspunsurilor primite de la 170 de companii, se constată că 3,1% dintre angajatori prognozează o reducere a numărului de locuri de muncă part-time în 2024.  În timp ce 22,4% încă nu au claritate asupra evoluției acestui aspect.

Un aspect deosebit de interesant evidențiat de cercetare este că, în general, aproximativ 5% din totalul locurilor de muncă sunt poziții remote. Când vine vorba despre joburile part-time, procentajul se dublează. Astfel, 10% din totalul locurilor de muncă part-time sunt desfășurate în regim remote, potrivit Agerpres.