Lifestyle

Cât va mai dura gerul în România? Prognoza meteo pentru săptămâna viitoare

Cât va mai dura gerul în România? Prognoza meteo pentru săptămâna viitoare
sursa foto Romania TV

În regiunile vestice, nordice, centrale și estice vor fi înnorări în cea mai mare parte a intervalului și temporar se vor semnala precipitații sub formă de ploaie, lapoviță și ninsoare.

De săptămâna viitoare vor fi precipitaţii sub formă de ninsoare la munte, în Maramureş, Transilvania, jumătatea de est a Munteniei, local în Dobrogea, pe suprafeţe mai mici în Moldova şi mixte (ploaie, lapoviţã şi ninsoare) pe arii extinse în celelalte regiuni. Izolat se va forma polei.

Prognoza meteo pentru Carpaţii Occidentali, vestul Carpaţilor Meridionali şi pe alocuri în Dealurile de Vest, cantităţile de precipitaţii vor fi însemnate (în general de 15…25 l/mp) şi se va depune strat nou de zăpadă mai consistent. Vântul va sufla slab şi moderat, local cu intensificãri în jumãtatea de vest a ţării, unde va avea viteze, în general, de 45…55 km/h, dar mai ales la munte, la altitudini de peste 1800 m, unde rafalele vor depãşi 80…90 km/h, va fi viscol şi vizibilitate scăzută. Temperaturile minime vor fi cuprinse între -6 grade în estul Transilvaniei şi Moldova şi 4 grade în sud-vestul Olteniei. Izolat, îndeosebi în est, sud-est şi depresiuni, se va forma ceaţã, potrivit ANM.

Vremea în țară și în București

Vremea va deveni deosebit de rece în cea mai mare parte a ţãrii, geroasã noaptea şi dimineaţa pe arii relativ extinse în regiunile intracarpatice şi pe alocuri în rest, în special la deal. Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între -7 şi 1 grad, iar cele minime vor fi cuprinse între -16 şi -4 grade, cu valori mai ridicate pe litoral, spre -2 grade. Cerul va fi variabil, temporar cu înnorãri şi ninsori în Dobrogea şi pe alocuri în Muntenia, Oltneia, Moldova şi Transilvania. Mai ales ziua, vântul va fi intens în sud-estul teritoriului, precum şi la altitudini mari în Carpaţii Meridionali şi de Curbură, unde local, la rafală, se vor depăşi viteze de 75…85 km/h. Intensificări ale vântului vor fi şi în restul ţării, în general de 45…55 km/h. Pe arii restrânse va fi ceaţã cu depunere de chiciură.

Vremea va fi rece, în București, iar temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 1 grad, iar cea minimă va fi de -7…-5 grade. Temporar cerul va avea înnorãri şi trecător vor fi posibile fulguieli. Vântul va sufla în general moderat, cu viteze în general de 35…45 km/h şi va amplifica senzaţia de frig.

Valorile termice se vor situa în jurul celor specifice perioadei şi trecãtor vor fi posibile fulguieli.