Lifestyle

Catedrala Notre Dame. Un an de la incendiul devastator

Catedrala Notre Dame. Un an de la incendiul devastator. Pe 15 aprilie 2019, Notre Dame, catedrala simbol a Franţei, era mistuită de flăcări. Evenimentul a șocat întreaga lume. Milioane de oameni au privit neputincioși flăcările care au făcut scrum mare parte din cei 850 de ani de istorie, conform b1.ro.

La scurt timp, pe 11 mai 2019, Adunarea Naţională a Franţei adopta proiectul de lege referitor la restaurarea Catedralei Notre Dame în cinci ani. Experții susțin că restaurarea totală ar necesita costuri de aproximativ, 600-700 milioane euro. Banii însă nu au fost o problemă, sumele din donaţii depăşind 1 miliard de euro.

Restaurare cu probleme

Securizarea sitului înainte de începerea restaurarii efective s-a dovedit a fi extrem de dificilă. Timp de câteva luni, echipele de muncitori au consolidat edificiul a cărui boltă era extrem de instabilă.

O altă operațiune dificilă a fost cea de înlăturare a schelelor din oţel. Acestea fuseseră ridicate, înainte de incendiu, pentru restaurarea turlei construite în secolul XIX. Cum focul a sudat practic schelele ele au trebuit să fie tăiate.

O altă provocare a fost toxicitatea sporită a sitului. După ce Catedrala a ars timp 12 ore, 400 de tone de plumb au fost topite iar noxele degajate au făcut ca mediul să devină extrem de toxic.

Piedicle au fost depășite cu bine, în cele din urmă. În vara lui 2019, francezii au redat circuitului turistic esplanada din faţa Catedralei Notre Dame. La cererea monseniorului Patrick Chauvet, rectorul lăcaşului de cult, a fost amenajat şi un loc de rugăciune în faţa catedralei.

Paris's Notre-Dame celebrates Good Friday with small ceremony ...

Notre Dame, redeschisă publicului pentru slujba din Vinerea Mare a Paștelui Catolic

Pe 16 martie, şantierul catedralei a fost închis din cauza coronavirusului. Spre bucuria tuturor, însă Notre Dame a fost redeschisă pentru slujba din Vinerea Mare a Paștelui Catolic. Slujba a fost ținută doar de șapte persoane, pentru a nu fi încălcate restricțiile impuse de guvernul francez.

„Acesta este un mesaj de speranță pentru țara noastră și restul lumii, care au fost paralizate de moartea și frica aduse de coronavirus”, a declarat episcopul Michel Aupetit. Slujba a fost transmisă live, pe 10 aprilie, cu doar 5 zile înainte de aniversarea unui an de la incendiul devastator. Autoritățile franceze speră să redeschidă catedrala în 2024.

Peste 800 de ani de istorie

Catedrala Notre-Dame din Paris este un monument al arhitecturii gotice timpurii din Franța, sediu al Arhiepiscopiei Parisului.

Construcția a început în anul 1163, pe locul unui lăcaș de cult dedicat sfântului Ștefan. În timpul iacobinilor (1793-1794), catedrala a fost profanată devenind Templu al Rațiunii și loc unde erau citite și dezbătute operele iluminiștilor. Catedrala a redevenit catolică în urma concordatului lui Napoleon I cu Papa Pius al VII-lea din 1801, Napoleon fiind încoronat aici împărat al Franței pe data de 2 decembrie 1804.