Social

Câți bani câștigă UMF Iași din taxele străinilor și care sunt sumele percepute studenților din afara țării

Câți bani câștigă UMF Iași din taxele străinilor și care sunt sumele percepute studenților din afara țării

Se poate spune și despre România că este țara tuturor posibilităților. De zeci de ani, studenții străini vin să învețe în România, de unde pleacă mai departe cu ”prețioasele” diplome.

Câți bani câștigă UMF Iași din taxele străinilor și care sunt sumele percepute studenților din afara țării

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi (UMF) propune studenţilor care vin din alte țări  locurile pe cont propriu cu plata în valută, cu taxa de 7.500 de euro în primii doi ai şi 5.000 de euro pentru anii III – VI.

Pentru anul acesta sunt disponibile 665 de locuri, care au fost repartizate în felul următor: la Facultatea de Medicină sunt 200 la engleză, 150 la franceză şi 10 pentru studiul în română – pentru cei care nu au cetăţenie română, la Facultatea de Medicină Dentară sunt 70 la engleză, 100 la franceză şi 10 la română, la Facultatea de Bioinginerie Medicală – 45 de locuri la Balneofiziokinetoterapie şi recuperare (cu taxa de 3.000 de euro / an), iar la Facultatea de Farmacie – 70 locuri la engleză şi 10 la română.

Un calcul simplu, efectuat de reporterii Ziarului de Iași, arată:

Dacă UMF Iași va ocupa integral locurile în anul I va încasa de la studenţi circa 4,82 milioane de euro dintr-un foc, fiindcă taxa la înmatriculare în anul I se plăteşte integral, la confirmarea locului. În ceea ce îi priveşte pe ceilalţi studenţi, din anul al III-lea cel puţin, taxa se plăteşte în trei tranşe: 1.500 de euro până la 14 octombrie 2022, alţi 1.500 de euro până pe 20 ianuarie 2023 şi diferenţa de 2.000 de euro până pe 3 iunie 2023.

Concluzie

UMF Iași are peste 2.200 de studenţi străini, pe locurile cu taxa în valută, un calcul rapid arată faptul că universitatea încasează anual aproape 14 milioane de euro, doar din taxele de şcolarizare ale studenţilor străini. Aici se mai adaugă taxe pentru refacere examenelor, pentru restanţe etc. care cresc simţitor suma încasată de UMF. Admiterea pe aceste locuri cu taxa în valută s-a făcut anul acesta în două etape, prima începută în februarie şi încheiată pe 31 mai.

Datele finale la 1 august

Întrucât solicitările au fost mari, după această primă etapă s-au ocupat locurile la Facultatea de Medicină, seria de limba franceză, Facultatea de Medicină Dentară, seria de limba franceză, Facultatea de Medicină Dentară, seria de limba engleză”, au transmis, pentru media, reprezentanţii UMF Iași.

Etapa a doua s-a încheiat pe 15 iulie pentru Facultatea de Medicină – limba engleză, fiindcă s-au ocupat toate locurile, în această etapă fiind depuse 260 de dosare la Medicină pe doar 62 de locuri rămase neocupate în primă instanţă.

Rezultatele candidaţilor admişi după etapa a doua s-au afişat pe 20 iulie şi rezultatele finale s-au publicat pe 30 iulie. Au fost depuse apoi dosare pentru Farmacie şi Bioinginerie Medicală, ambele cu predare în limba engleză, iar rezultatele finale la aceste specializări s-au afişat pe 1 august.

Foto: news.umfiasi