Actual Lifestyle

Căutați comori! Descoperirea lor va fi răsplătită de statul român cu sume importante de bani

Căutați comori! Descoperirea lor va fi răsplătită de statul român cu sume importante de bani
g4media.ro

În România, potrivit legii, căutătorii de comori sau cei pasionați de cercetarea unor zone istorice cu detectoare de metale pot primi sume frumoase de bani, oferite pentru descoperiri valoroase.

De asemenea, se precizează că cei care fac astfel de descoperiri trebuie să anunțe autoritățile în 72 de ore.

Tezaure monetare, evaluate la peste 100 de mii de euro

În Alba, de exemplu, două tezaure monetare dacice și romane, care ar fi evaluate la peste 100 mii de euro, au fost predate autorităților, iar cei care le-au găsit ar putea primi aproape jumătate din suma evaluată.

În acest sens, un pasionat căutător de istorie, IT-ist de meserie, și-a cumpărat, de un an de zile, un detector de metale. Până acum a mai făcut 10 descoperiri, dar cea găsită la Noșlac, în județul Alba, pe un teren agricol, respectiv un tezaur imperial roman din monede de argint, s-a dovedit a fi cea mai importantă.

„Am găsit oarecum locul sursă. Inițial am descoperit 60 pe care le-am predat a doua zi conform legii, după care de la 60 până la 109 monede. Este ca la vânătoare, un trofeu este încununarea hobby-ului”, a declarat Csaba Kolozsvari.

La Jidvei a fost descoperit un alt tezaur monetar de valoare

De asemenea, într-o pădure din Jidvei, un tânăr de 27 de ani din județul Mureș a descoperit un alt tezaur monetar dacic extrem de valoros, care conține peste 100 de monede, adevărate bijuterii numismatice gravate cu chipul zeiței Artemis.

„Se afla la mică suprafață, deasupra solului, iar parte dintre monede au fost duse pe cotoloanele, canalele unor animale de pădure. Sunt piese foarte valoroase”, a declarat George Bounegru, arheolog, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

La o primă evaluare monedele găsite la Jidvei ajung să valoreze zeci de mii de euro pe piața de profil, dar  pentru a-i putea fi stabilită valoarea cu exactitate, fiecare piesă va fi expertizată de către specialiști.

„Ele sunt extrem de frumoase, sunt considerate adevărate bijuterii ale gravării monetare, inclusiv în perioada antică, iar că valoarea de piață asemenea piese, discutăm de la 300 de euro până la 1000-2000 de euro. Cel care face descoperirea cere bonificație, conform legislației va fi 30%, iar în urma expertizei realizate se poate adăuga încă 15%”, a precizat Cristian Găzdac, conf. Univ Facultatea de Istorie și Filozofie din Cluj.

La momentul actual, în România există peste 23.000 de posesori de detectoare de metale, iar în județul Alba în jur de 200 de persoane au acest hobby și dețin legal aparatură, citează stirileprotv.ro.