Actual Lifestyle

Autoritățile române au întors de la graniță peste 78 de tone de deșeuri, care fuseseră expediate din Italia și Germania

Autoritățile române au întors de la graniță peste 78 de tone de deșeuri, care fuseseră expediate din Italia și Germania
wallertransportservices.co.uk

Trei automarfare, conduse de cetăţeni români, încărcate cu 78.550 kilograme deșeuri, au fost blocate la intrarea în România de către Poliţiştii Inspectoratului Poliţiei de Frontieră Oradea, împreună cu lucrători ai Comisariatului Judeţean Bihor şi Arad din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu.

Transportul deșeurilor nu era însoțit de documentele prevăzute de legislația specifică în vigoare

Deşeurile erau expediate din Italia şi Germania, fiind destinate unor societăţi comerciale din România, iar potrivit unui Comunicat de Presă al Poliţiei de Frontieră, șoferii autovehiculelor nu au putut prezenta documente complete, necesare importului, conform prevederilor legale în vigoare.

Astfel, într-un Comunicat de Presă al Poliţiei de Frontieră se precizează următoarele: „În data de 29.10.2022, poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Nădlac II împreună cu lucrători ai Comisariatului Judeţean Arad din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu, au efectuat controlul, la intrarea în ţară, pentru trei mijloace de transport, încărcate cu 56.210 de kilograme deşeuri. Cele trei automarfare erau conduse de către cetăţeni români, două dintre acestea fiind încărcate cu deşeuri constând în textile şi haine uzate, în cantitate totală de 33.310 kg, iar celălălt era încărcat cu deşeuri din plastic şi cauciuc, în cantitate de 22.900 de kg. Existând suspiciuni cu privire la legalitatea acestor transporturi, poliţiştii de frontieră au solicitat sprijin autorizat reprezentanţilor Gărzii Naţionale de Mediu, stabilind faptul că cei trei şoferi nu deţin documente complete, necesare importului de deşeuri”.

Cu o zi înainte, un alt transport de deșeuri, care urma să intre în țară, nu deținea toate documentele potrivit legii

Tot potrivit Poliției de Frontieră, un caz similar a fost constatat şi în seara de 28 octombrie 2022, când, poliţiştii de frontieră din cadrul PTF Borş II alături de reprezentanţi ai Comisariatului Judeţean Bihor, au efectuat controlul asupra unui automarfar, condus de către un cetăţean român.

”Şoferul transporta, conform documentelor prezentate, 22.340 de kg deşeuri din plastic şi cauciuc. În cadrul verificărilor, s-a stabilit faptul că documentele de transport sunt incomplete”.

Referitor la aceste cazuri, potrivit autorităților, accesul pe teritoriul României a mijloacelor de transport sus-menţionate nu au fost premise și prin urmare deşeurile au fost returnate societăţilor care au expediat deșeurile către România.