Actual Economic

Ce au făcut francezii în pandemie: piscine pe bandă rulantă. Autoritățile văd în asta o imensă problemă economică

Ce au făcut francezii în pandemie: piscine pe bandă rulantă. Autoritățile văd în asta o imensă problemă economică
Arhivă

Taxa pe piscină în Franța a dus un câștig nesperat pentru autoritățile fiscal. Recent, au fost găsite mii de astfel de bazine nedeclarate, ceea ce a adus statului venituri de 10 milioane de euro.

Un experiment realizat cu ajutorul inteligenței artificiale (AI) a dus la descoperirea a peste 20.000 de piscine nedeclarate, în Franța, scrie BBC. Un câștig uriaș pentru autorități, având în vedere că s-au strâns aproximativ 10 milioane de euro la buget.

Piscinele pot duce la creșterea impozitelor pe proprietate, deoarece cresc valoarea proprietății, și trebuie declarate în conformitate cu legislația franceză, relatează presa franceză.

Cum au fost reperate piscinele

Software-ul, dezvoltat de Google și de firma franceză de consultanță Capgemini, a reperat piscinele din nouă regiuni franceze pe imagini aeriene, în timpul unui test în octombrie 2021. Este vorba despre regiunile Alpes-Maritimes, Var, Bouches-du-Rhône, Ardèche, Rhône, Haute -Savoie, Vendée, Maine-et-Loire și Morbihan. Acum, oficialii fiscali spun că programul ar putea fi implementat la nivel național.

În Franța existau peste 3,2 milioane de piscine private în 2020, potrivit site-ului de date Statista, vânzările fiind deja în plină expansiune înainte de pandemia Covid. Însă, pe măsură ce tot mai mulți angajați lucrau de acasă, s-a înregistrat o nouă creștere a cererii. O piscină medie de 30 mp este taxată cu 200 de euro pe an, scrie ziarul Le Parisien.

Francezii vor vâneze extinderile de case

Autoritățile fiscale spun că softul ar putea fi folosit în cele din urmă pentru a găsi extinderi de locuințe, terase sau foișoare nedeclarate, care joacă, de asemenea, un rol în impozitul pe proprietate. „Vizăm în special extinderile de case, cum ar fi verandele. Dar trebuie să ne asigurăm că softul poate găsi clădirile cu o amprentă mare și nu cotețul pentru câini sau căsuța de joacă pentru copii”, a declarat Antoine Magnant, directorul general adjunct al finanțelor publice, pentru Le Parisien.

Această măsură vine după ce Julien Bayou (partidul Europa-Ecologie Verzi) nu a exclus interzicerea noilor piscine private. Acesta a declarat la BFMTV că Franța are nevoie de o „altă relație cu apa” și că interzicerea ar fi „ultima soluție”. Comentariile sale vin în contextul în care Franța se confruntă cu cea mai gravă secetă înregistrată, care a lăsat peste 100 de municipalități fără apă potabilă.

În iulie, Franța a avut doar 9,7 mm de ploaie, aceasta fiind cea mai secetoasă lună din martie 1961, a anunțat serviciul național de meteorologie Meteo-France.