Sănătate

Ce efect are anestezia asupra activității creierului. Opinia specialiștilor. Video

Ce efect are anestezia asupra activității creierului. Opinia specialiștilor. Video

Înainte de a recurge la o operație, mai mare sau mai mică, analizăm toate datele pe care le avem, pro și contra. Chiar și înainte de o intervenție minoră, ca de exemplu, la stomatologie, ne gândim de două sau mai multe ori, la pasul pe care decidem să îl facem, luând în calcul și efectul anesteziei asupra organismului nostru. Dar există și o întrebare principală.

Ce efect are anestezia asupra activității creierului. Opinia specialiștilor. Video

După îndelungi studii, cercetătorii ne oferă un răspuns concret. Specialiștii neurologii sunt cei care au analizat, amănunțit, modul în care această stare afectează creierul uman.

E ironia de bază a anesteziologiei,” a declarat George Mashour, din cadrul Universității din Michigan. El face parte dintre cercetătorii care vor să înțeleagă exact ce efect are anestezia asupra activității creierului.

Pentru cercetare, experții au urmărit activitatea creierului participanților la studiu. Substanțele folosite pentru anestezie în ziua de azi au efecte care durează mai puțin decât variantele inițiale, bazate pe eter. În plus, acestea nu sunt la fel de volatile precum eterul. În prima parte a secolului 20, aveau loc, des, incendii în sălile de operații, din cauza eterului.

Deși există îmbunătățiri semnificative, anestezia prezintă în continuare anumite riscuri. În funcție de durata și complexitatea operației, între 17 și 43% dintre pacienți pot avea probleme cognitive ulterioare, care durează, de obicei, 1-2 săptămâni după intervenție.

În ultimii ani, experții au folosit EEG pentru a înțelege mai bine ce efect are anestezia asupra activității creierului. Studiul a scos în evidență vârsta cea mai predispusă la înregistrarea unor potențiale sechele post anestezie.

Pentru adulții cu vârsta de peste 65 de ani, cea mai comună complicație după operație e o stare de delir. Aceasta se poate manifesta drept lipsa atenției. Starea de delir poate dura de la câteva ore la câteva luni, dar poate fi prevenită în 4 din 10 cazuri cu o evaluare cognitivă ce are loc înaintea operației, plus monitorizarea biomarker-ilor din sânge și electroencefalogramă (EEG), potrivit American Society of Anesthesiologists’ Perioperative Brain Health Initiative.

Cercetările pe tema dată nu se opresc aici, oamenii de știință continuă să cerceteze și să analizeze problema, în primul rând prin studierea arhivei de EEG, care le-a fost pusă la dipoziție, pentru a se ajunge, într-o zi, la un rezultat notabil pentru omenire.

Foto: arhiva/ video: youtube

Notă redacție: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic și nici alte tratamente recomandate de specialiști!