Diverse

Ce era așa de special la Che Guevara și cine a fost fiul lui care a murit în aceste zile. Video: Documentar

Ce era așa de special la Che Guevara și cine a fost fiul lui care a murit în aceste zile. Video: Documentar

Fiul lui Ernesto ”Che” Guevara, în vârstă de 60 de ani, a murit luni, la Caracas, în urma unui atac de cord, a transmis AFP.

Ce era așa de special la Che Guevara și cine a fost fiul lui care a murit în aceste zile. Video: Documentar

Camilo Guevara March este cunoscut în întreaga lume ca fiind fiul lui ”Che” Guevara, o figură marcantă a secolului nostru. Pentru a înțelege ce a reprezentat fiul în lumea cubaneză, este bine ca, mai întâi, să știm cine a fost tatăl și mai ales, de ce era atât de special Che Guevara.

Che Guevara reprezintă și astăzi cea mai pură parte a Revoluției cubaneze. El a fost simbolul idealului revoluției; simbolul inovației. Cu toții avem nevoie de schimbare și avem nevoie de speranță. El exact aceasta a însemnat pentru zecile de mii de cubanezi: simbolul speranței.

Revoluționar marxist argentinian, medic, scriitor, lider de gherilă, diplomat și teoretician militar.

Interesant este că imaginea lui  Che Guevara s-a transmis generațiilor viitoare: Pentru mulți oameni din întreaga lume, Che a devenit un simbol generic al celui care nu este învins, al idealistului, al iconoclastului sau al martirului. El a devenit, așa cum notează autorul Michael Casey în Che’s Afterlife: The Legacy of an Image, „icoana postmodernă prin excelență care înseamnă orice pentru oricine și totul pentru toată lumea„.

Aparițiile revoluționarului marxist argentinian Che Guevara (1928-1967) în cultura populară sunt frecvente în întreaga lume. Deși în timpul vieții a fost o figură extrem de politizată și controversată, după moarte, imaginea sa stilizată s-a transformat într-o emblemă mondială pentru o serie de cauze, reprezentând o rețea complexă de narațiuni uneori conflictuale (wikipedia).

Imaginea lui Che Guevara este văzută ca fiind de toate felurile, de la o icoană inspirațională a revoluției, până la un logo retro și vintage.

Fiul lui Che a fost și promotorul ideilor tatălui său, ”marele” Ernesto Che Guevara, despre care chiar actualul președinte a scris pe Twitter:

Cu profundă tristețe ne luăm rămas bun de la Camilo, fiul lui Che și promotor al ideilor sale, în calitate de director al Centrului Che, care păstrează o parte din extraordinara moștenire a tatălui său. Îmbrățișări mamei sale, Aleida, văduvei și fiicelor sale și întregii familii Guevara March”, a scris pe Twitter, președintele Cubei, Miguel Diaz-Canel Bermudez.

Cauza morții, la numai 60 de ani: Potrivit agenției cubaneze de presă Prensa Latina, Camilo Guevara March se afla în vizită la Caracas când a murit luni, în urma unei „embolii pulmonare care a provocat un atac de cord„.

Ce se știe despre Camilo Guevara

Licențiat în dreptul muncii, Camilo Guevara March a fost director al Centrului de Studii Che Guevara din Havana, o instituție dedicată perpetuării operei și gândirii lui „Che”.

Născut în 1962, a fost al doilea dintre cei patru copii ai luptătorului de gherilă, ucis de armata boliviană în 1967, pe care i-a avut împreună cu soția sa cubaneză Aleida March, de asemenea combatantă. Despre Che se știe că a mai avut o fiică (Hilda, care a murit în 1995), născută dintr-o căsătorie anterioară cu peruana Hilda Gadea.

Camilo Guevara March a fost tatăl a trei fiice, născute din două căsătorii separate. Potrivit media, Aleida, sora sa mai mare, medic de profesie, este cea care reprezintă de obicei familia inclusiv la ceremoniile și omagiile dedicate lui „Che”. Prin urmare, există presupunerea că tot sora cea mare se va ocupa și de ceremoniile funerare ale fratelui, Camilo.

Foto: EPA Photo/dailysabah/ video: documentar Che Guevara