Lifestyle

Ce este intoleranța la lactoză și de ce apare? Este important să o deosebim de alergia la lapte

Ce este intoleranța la lactoză și de ce apare? Este important să o deosebim de alergia la lapte

Ce este intoleranța la lactoză și de ce apare? Intoleranța la lactoză este incapacitatea de a digera corect lactoza prezentă în lapte, care poate provoca disconfort gastro-intestinal, cum ar fi gazele, diareea … este important să o deosebim de alergia la lapte unde ceea ce există este o reacție alergică (prin generarea de imunoglobuline E) la proteinele prezente în lapte precum cazeina, beta-lactoglobulina și / sau alfa-lactalbumina.

Intoleranța la lactoză permite adesea consumul de iaurturi, brânzeturi … și produse derivate din lapte fermentat fără prea multe probleme deoarece conținutul de lactoză nu este atât de mare. Persoanele alergice la lapte nu pot consuma niciun produs lactat și derivații săi (în special de vacă) în orice cantitate.

În intoleranța la lactoză, această incapacitate de a o digera, duce la atingerea acestuia în intestin nedigerat, fermentând de către bacteriile din microbiomul intestinal și generând problemele menționate mai sus.

De ce suntem intoleranți la lactoză?

Ce este intoleranța la lactoză și de ce apare? Acum 10.000 de ani oamenii nu au putut digera lactoza la vârsta adultă. Aproape toate mamiferele produc lactază în timpul copilăriei și alăptării, deoarece este necesar să se digere laptele matern.

Ulterior, capacitatea de a produce lactază se pierde în mod natural la aproape toate mamiferele. În acest fel, descendenții sunt împiedicați să se hrănească în continuare cu laptele matern până când sunt adulți și nu concurează pentru hrană cu posibilii descendenți noi.

Ca o curiozitate, dacă sunteți o persoană tolerantă la lactoză și începeți să o consumați din nou după o perioadă lungă de timp în care ați evitat-o, puteți simți disconfort ca și cum ați avea o intoleranță. Acest lucru este normal și poate fi rezolvat consumând din nou lapte în cantități mici.

Și dacă normal este să nu mai producem lactază, de ce sunt mulți oameni care nu au intoleranță? Ultimele studii indică un motiv evolutiv.