Actual Economic

Ce fac vasluienii cu voucherele sociale în valoare de 250 de lei. Aceştia riscă amenzi între 7.650 lei și 10.200 lei

Ce fac vasluienii cu voucherele sociale în valoare de 250 de lei. Aceştia riscă amenzi între 7.650 lei și 10.200 lei

Situaţie halucinantă în judeţul Vaslui. După ce au aflat că banii pe de acele carduri nu pot fi folosiți și pentru achiziționarea de băuturi alcoolice, cât mai mulţi vasluieni au decis să le vândă. Înstrăinează nu numai cardul propriu-zis ci și codul PIN.

Ce fac vasluienii cu voucherele sociale în valoare de 250 de lei. Aceştia riscă amenzi între 7.650 lei și 10.200 lei

Mulţi vasluieni au decis să vândă tichetele sociale când au aflat că nu îşi pot lua şi băutură cu ele. Voucherele pot fi folosite în cazuri excepţionale şi de alte persoane, care trebuie să aibă la ele şi actul de identitate al titularului.

„În comunele din apropierea Huşiului se întâmplă acest fenomen. După ce au aflat că banii de pe acele carduri nu pot fi folosiţi şi pentru achiziţionarea de băuturi alcoolice, unii au decis să le vândă cu 100 de lei. Înstrăinează nu numai cardul propriu – zis, ci şi codul PIN. Din păcate, nu ştiu că vor mai primi bani încă de două ori până la sfârşitul acestui an şi suma va fi aceeaşi, 50 de euro, echivalentul în lei”, povesteşte un martor al unei asemenea tranzacţii, potrivit cotidianului Vremea Nouă.

Voucherele în valoare de 250 de lei se încarcă o dată la două luni, până la finalul anului, iar aceste sume sunt valabile 12 luni de la data încărcării lor.

Atunci când sunt distribuite, cardurile sunt însoțite de scrisori care conțin instrucțiuni de utilizare, detalii despre magazinele unde se pot utiliza cardurile și un număr de telefon pentru cazurile în sunt probleme.

Cardurile pot fi folosite doar de către beneficiari. În cazuri excepționale, în care beneficiarul nu se poate deplasa la operatorii economici pentru a utiliza ajutorul, atunci poate încredința tichetele unei persoane apropiate, dar doar împreună cu actul de identitate.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a vorbit despre acest comportament deplasat și pare dezamăgit de ceea ce fac românii cu banii primiți de la bugetul public, adică din contribuțiile noastre.

„Noi am discutat foarte clar cu cei care vor deconta aceste sume că nu se vor deconta decât dacă sunt strict alimente. Trebuie să știe și comercianții că nu vom deconta voucherele respective”, a declarat ministrul Muncii după apariţia primelor informaţii potrivit cărora românii cumpără cumpără chipsuri și băuturi răcoritoare din banii dați de stat pentru a-și cumpăra alimente.

Amenzi uriașe pentru cine nu folosește corect voucherele sociale

Autoritățile parcă au prevăzut că lucrurile nu se vor desfășura așa cum trebuie, motiv pentru care au adoptat sancțiuni dure pentru cei care folosesc voucherele în alte scopuri decât cele pentru care au fost create.

Prin urmare, vânzarea vocherelor în schimbul unei sume de bani e sancționată cu amendă între 7.650 lei și 10.200 lei, iar firmele sau cantinele care vor oferi bani în schimbul voucherelor vor fi și ele amendate cu o sumă mare, respectiv o amendă situată între 7.650 lei și 10.200 lei.

În aceeași ordine de idei, unitățile care vând produse persoanelor ale căror vouchere nu le aparțin riscă amenzi între 10.200 și 17.650 lei.

Nu în ultimul rând, firmele emitente care nu alimentează la timp cardurile vor fi cel mai aspru sancționate, cu amendă de 35.700 de lei.

Ce vor putea cumpăra cu voucherele românii care le vor primi

Cele şase alimente de bază care se vor putea cumpăra cu aceste vouchere de 250 de lei la fiecare două luni sunt: pâine, cartofi, orez, ulei, carne de pui şi ouă.

Sute de tichetele de masă trebuie să fie returnate

Printre persoanele care au intrat în posesia tichetelor de masă s-au numărat și unii pensionari aflați în centrele de îngrijire pentru vârstnici. Din moment ce aici beneficiază de hrană, oamenii sunt nevoiți acum să returneze ajutorul primit de la Guvern.

Prin urmare, românii care trebuie să returneze voucherele sunt vârstnicii internați în azil. Ei, conform legii, sunt exceptați de la măsură, dar probabil dintr-o eroare de o anumită natură, unii dintre ei au ajuns să primească acest ajutor.