Lifestyle

Ce face „Omul păianjen” la vârsta de 60 de ani, după ce a uimit lumea cu cățăratul pe zgârie-nori

Ce face „Omul păianjen” la vârsta de 60 de ani, după ce a uimit lumea cu cățăratul pe zgârie-nori
theguardian.com/ celebrityspeakers.com.au

Născut în anul 1962, Alain Robert Philippe, din Franța este este un alpinist francez și alpinist urban. Alain mai este  cunoscut (din motive întemeiate) și sub numele de „omul păianjen”.

Alain Robert este renumit pentru cățărarea sa liberă, urcând zgârie-nori fără echipament de alpinism, cu excepția unui sac mic de cretă și o pereche de pantofi de alpinism.

„Omul păianjen”, deținător de recorduri mondiale

În timp ce majoritatea alpiniștilor își găsesc chemarea pe vârful unui munte, Alain și-a găsit calea dominând peisajul orașului, escaladând clădiri zgârie-nori.

În 2015, alpinist urban a doborât recordul pentru majoritatea clădirilor urcate, cu incredibila sumă de 121 și și-a asigurat un loc în analele Guinness World Records.

Piatra de temelie care a completat această serie de recorduri a fost ascensiunea cu succes a Turnului Cayan de 306 m (1.003 ft) înălțime din Dubai.

Alpinistul francez, demn de Cartea Recordurilor

„Omul-păianjen al Franței” („French Spider-Man”) a început să urce pe monumente și pe zgârie-nori în urmă cu aproape 30 de ani. După câțiva ani de cățărare tradițională, în anul 1994 și-a început aventurile la Chicago, unde a escaladat cele 42 de etaje ale Centrului Citigroup. Însoțit de un cameraman pentru a-și filma cățărarea, Alain a descoperit că giganții tăcuți, care formau orizontul orașului, ascundeau un univers cu totul nou, palpitant (fără stâncă și zăpadă, ci cu oțel și sticlă). Potrivit celor scrise în autobiografia sa (“With Bare Hands”), „Orașul Chicago tocmai deschisese o ușă către un univers cu totul nou, o serie de munți de oțel și sticlă”.

De la prima escaladare, din 1994, a început totul și continuă și azi

  • În 1997, a urcat pe Turnurile Gemene Petronas din Kuala Lumpur, Malaezia, dar a fost arestat la etajul 60, la 28 de etaje mai jos.
  • În anul 1998, a urcat pe Obeliscul Luxor de 23 de înălțime din Paris.
  • În 1999, a urcat pe hotelul Marrriott de 170 de metri din Varșovia.
  • În august 1999, a urcat peTurnul Sears, Robert fiind al doilea om care a făcut-o după Dan Goodwin
  • În februarie 2003, Robert a urcat în mod legal Banca Națională a Abu Dhabi, de 200 metri înălțime, din Emiratele Arabe Unite, când a fost urmărit de aproximativ 100.000 de spectatori. Ulterior, alpinistul francez, a început să fie plătit, astfel că în mai 2003, a fost plătit cu aproximativ 18.000 de dolari pentru a escalada clădirea Lloyd’s de 95 de metri pentru a promova premiera filmului Spider-Man pe canalul de televiziune britanic  Sky Movies.
  • În data de 19 octombrie 2004, Robert a urcat pe sediul companiei petroliere franceze Total, de 187 de metri, îmbrăcat înr-un costum Spider-Man.
  • În data de 25.12.2004, cu câteva zile înainte de inaugurarea sa ca cea mai înaltă clădire din lume, Robert a escaladat în mod legal, Taipei 101, cu înălțimea de 508 metri.
  • În data de 11.06.2005, Robert a urcat 283 de metri pe Centrul Cheung Kong din Hong Kong, pentru a ajunge în vârful turnului de 62 de etaje.
  • Pe 01.09.2006, a urcat pe Europa Tower (de 148 metri), din Vilnius, cea mai înaltă clădire din Lituania și Țările Baltice. Robert a ajuns pe puntea de observație a clădirii, la 114 metri în 40 de minute.
  • În anul 2006, a urcat pe Torre Vasco Gama din Portugalia, și pe Santa Fe World Plaza din Mexico City.
  • În data de 23 februarie 2007, el a urcat în mod legal pe clădirea sediului Abu Dhabi Investment Authority (ADIA) de pe coasta Abu Dhabi.
  • Pe 20.03.2007, a urcat din nou pe Turnurile Gemene Petronas, marcând a zecea aniversare de la ascensiunea sa anterioară a acestei clădiri. Ajuns la etajul 60, a permis să fie reținut. El a arborat steagul Malaeziei și a atras aplauze din partea poliției, a pompierilor și a reprezentanților mass-media înainte de a se preda. A fost încătușat și escortat în afara sediului înainte de a fi condus la o secție de poliție.
  • În data de 31.05.2007, alpinsitul a escaladat clădirea Jin Mao, cu 88 de etaje , din Shanghai, cea mai înaltă clădire din China de atunci, purtând din nou un costum de Spider-Man. Ulterior, a fost arestat și închis timp de cinci zile înainte de a fi expulzat din China.
  • În data de 04.09.2007, el a urcat pe clădirea de birouri Federation Tower de 244 de metri din Moscova (cel mai înalt zgârie-nori din Rusia). Ulterior a fost reținut de poliție.
  • În noiembrie 2007, Robert a fost invitat de guvernul local din Zhangjiajie, o regiune pitorească din sudul provinciei Hunan, să urce pe muntele Tianmen de 1.518 metri pentru a spori profilul regiunii și pentru a aduce turiști.
  • În data de 18.12.2007, a urcat pe clădirea de birouri Portland House cu 29 de etaje din Londra.

În anii următori, Alain Robert a continuat să escaladeze și alte clădiri, precum:

  • Four Seasons Place, cu 60 de etaje, din Hong Kong. Clădirea New York Times, din New York
  • Turnul RBS din Sydney, Australia
  • Turnul Central al Universitățiide Stat din Moscova (240 metri)

De asemenea:

  • În data de 28 martie 2011, Robert, echipat cu un ham conform procedurii de siguranță, a urcat pe cea mai înaltă clădire din lume, turnul Burj Khalifa de 828 de metri din Dubai, durând puțin peste șase ore pentru a finaliza urcarea.

  • În data de 14.10.2011 a urcat pe hotelul InterContinental din București, România.

  • Pe 12 aprilie 2012, el a stabilit un record mondial Guinness pentru escaladarea Turnului Aspire de 300 m înălțime din Doha, Qatar, în cel mai rapid timp (1 oră, 33 de minute și 47 de secunde).

Și exemplele pot continua până la escaladarea sa cea mai recentă din 17.09.2022, când Robert a urcat din nou pe Tour Total  la Paris, pentru a-și aniversa 60 de ani, adică vârsta de pensionare din Franța. El a vrut să demonstreze că „a avea 60 de ani nu înseamnă nimic. Încă poți să faci sport, să fii activ, să faci lucruri fabuloase”.

Cum reușește alpinistul să escaladeze cele mai înalte clădiri din lume

Deși, adesea, este supus unui stres fizic imens timp de câteva ore la rând, antrenamentul zilnic și tehnica lui Alain îi permit să folosească micile proeminențe ale pereților clădirilor, cum ar fi pervazurile ferestrelor și ramele.

FOTO guinnessworldrecords.com

În ceea ce privește frica, Alain a mărturisit următoarele:

  • „Poate să-mi fie frică înainte de o ascensiune, dar mă cunosc foarte bine”
  • „Și știu că odată ce încep să urc, mă simt bine. Îmi las frica deoparte și doar urc.”

”The Mountain”, punctul de plecare al lui Alain

După ce a vizionat filmul The Mountain (Statele Unite ale Americii, 1956), când avea aproximativ opt ani, în Alain s-a declanșat pasiunea pentru acest sport. Drama de aventură, inspirată din cel mai bine vândut roman al lui Henri Troyat, l-a fascinat pe tânărul Alain și l-a încurajat să se apuce de alpinism.

Nu a fost un curajos de mic, dar voința a fost de fier

„Când eram tânăr, îmi era frică de tot”, a spus Alain.

„Îmi lipsea încrederea în mine și voiam doar să fiu ca eroii mei Zorro, Robin Hood sau D’Artagnan și trebuia să găsesc o cale. Trebuia să lucrez la asta. Și, de fapt, asta am făcut”.

Când avea 11 ani, atletul francez a început să se ocupe de alpinism pe stâncă și treptat a ajuns până la extrema alpinismului traditional, astfel că în 1994 a trecut la clădiri și zgârie-nori, unde Alain a găsit un univers cu totul nou.

”Trebuie să fiu aproape de limita mea”

În timpul unui podcast, Alain a declarat: „Unii oameni nu trebuie să fie aproape de limita vieții, dar eu o fac, trebuie să fiu aproape de limita mea”.

Cu toate că toate cățărările sale sunt uimitoare din punct de vedere vizual, înregistrările pline de adrenalină ale lui Alain nu trebuie luate cu ușurință și necesită absolut o cantitate enormă de pregătire fizică și mentală, scrie guinnessworldrecords.com.