Sănătate

De ce în România numărul de cazuri COVID este în creștere, iar în Germania, „pandemia s-a încheiat”

De ce în România numărul de cazuri COVID este în creștere, iar în Germania, „pandemia s-a încheiat”
rfi.ro/ forbes.ro

În timp ce în România (în intervalul 19-25 decembrie 2022), au fost înregistrate peste 3.000 de cazuri noi de COVID, luni, 26.12.2022, într-un comentariu publicat în cotidianul german Tagesspiegel, medicul virusolog german Christian Drosten a declarat că pandemia de COVID-19 poate fi considerată încheiată în Germania, în prezent fiind vorba de o boală endemică.

În România, peste 3.000 de cazuri noi de COVID

În România, din cele peste 3.000 de cazuri noi de COVID, 948 au fost înregistrate în ultima săptămână și sunt ale unor pacienţi reinfectaţi, testaţi pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.

Astfel, potrivit  Ministerului Sănătăţii, „în intervalul 19 – 25 decembrie 2022 au fost înregistrate 3.432 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19). 948 dintre cazurile noi din ultima săptămână sunt ale unor pacienţi reinfectaţi, testaţi pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare”.

În Germania, ”pandemia s-a încheiat”

Pe de altă parte, şeful departamentului de virusologie de la Spitalul Universitar Charité din Berlin a afirmat următoarele:

 • ”Ne confruntăm cu primul val endemic de Sars-CoV-2 în această iarnă; în aprecierea mea, pandemia s-a încheiat”.
 • “După această iarnă, imunitatea în rândul populaţiei va fi atât de extinsă şi rezistentă, încât virusul are puţin şanse în vară”.
 • “O altă mutaţie ar putea fi singura limitare, dar nu mă aştept nici la aşa ceva în momentul de faţă”.

De asemenea, medicul de la terapie intensivă Christian Karagiannidis, care este și el membru al Consiliului de Experţi din Germania pe problema COVID-19, a spus (într-un interviu pentru postul Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND) că pandemia se va încheia probabil după trecerea iernii:

 • ”Mă aştept ca pandemia să-şi urmeze treptat cursul”.
 • “Deşi mai sunt încă posibile unul sau două valuri de COVID-19, imunitatea populaţiei este solidă şi semnificativ mai puţini pacienţi COVID-19 se află la terapie intensivă”.

Numărul de pacienți cu COVID internați în România

Pe teritoriul României, până în prezent, au fost înregistrate 3.308.480 cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, incidenţa înregistrată la 14 zile fiind de 0.24.

În mod distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienţilor care erau deja pozitivi, 243 persoane au fost reconfirmate pozitiv.

La momentul actual, în unităţile sanitare de profil:

 • numărul de persoane internate în secţii cu COVID-19 este de 834.
 • numărul de persoane internate la ATI cu COVID-19 este de 114, din care 104 sunt nevaccinate.

Se precizează că din totalul pacienţilor internaţi în prezent, 70 sunt minori, toți fiind internaţi în secţii şi niciun minor la ATI.

Numărul de decese din România

Până în prezent, la nivel national au decedat 67.374 persoane diagnosticate cu infecţie cu Sars-CoV-2.

Iar, în intervalul 19.12.2022 (10:00) – 25.12.2022 (10:00) au fost raportate de către INSP 33 decese (toţi pacienţii decedaţi prezentând comorbidităţi, iar 10 dintre ei erau vaccinaţi).

Se menționează că cele 33 de decese ( 18 bărbați, 15 femei) au fost înregistrate astfel:

 • unul la categoria de vârstă 50-59 de ani,
 • şase la categoria de vârstă 60-69 de ani,
 • 14 la categoria de vârstă 70-79 de ani,
 • 12 la categoria de vârstă peste 80 de ani.

În intervalul 19 – 25 decembrie au fost efectuate 9.458 teste RT-PCR şi 52.108 teste rapide antigenice. Până la această dată, la nivel naţional, au fost prelucrate 13.676.704 teste RT-PCR şi 12.344.428 teste rapide antigenice.

Care este situația în Germania

Potrivit lui Karagiannidis, în Germania un val de alte infecţii respiratorii a atins vârful: ”Ştim acum că valul foarte puternic de infecţii a ajuns la apogeu şi că se va diminua în următoarele zile”.

De asemenea, Karagiannidis a mai precizat că deja există semne de uşor declin al infecţiilor cu virusul sincitial (RSV) precum şi al altor boli infecţioase, avertizând, totodată, asupra unor posibile blocaje în unele spitale regionale în Ajunul Anului Nou şi de Anul Nou. Prin urmare, pentru a preveni astfel de blocaje, Karagiannidis a îndemnat populaţia să renunţe la artificiile de Revelion care pot prezenta risc de accidentare, scrie ziare.com.

Notă redacție: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic și nici alte tratamente recomandate de specialiști!