Info Actual > Social > Ce ne așteaptă de la 1 iunie. Premierul a spus clar: „Relaxăm condiţiile…”
Social

Ce ne așteaptă de la 1 iunie. Premierul a spus clar: „Relaxăm condiţiile…”

Ce ne așteaptă de la 1 iunie. Premierul a spus clar: „Relaxăm condiţiile...”

Guvernul a aprobat, azi, decizia privind înfiinţarea Comitetului Intreministerial. Hotărârea va stabili ce va cuprinde, începând cu 1 iunie, prima etapă de relaxare a restricţiilor anunţată de premierul Florin Cîţu.

Premierul a subliniat, din nou, la finalul şedinţei Executivului, că acest lucru se poate întâmpla doar dacă se vor vaccina anti-COVID-19 cât mai multe persoane. Florin Cîţu a avansat un termen pentru a doua etapă a revenirii la normalitate, dar a schiţat şi un posibil curs al acestui proces.

„Toate măsurile pe care le-am luat, le-am luat într-o anumită ordine. Au fost din ce în ce mai dure măsurile. Vom începe să le lansăm în ordinea inversă, de exemplu, cel mai simplu ar fi să relaxăm condiţiile pe care le-am luat acum, în ultima perioadă, acum o săptămână şi despre care am tot discutat, asta ar fi cel mai simplu, să revenim la normal”, spune premierul.

Când putem  să vorbim de o relaxare?

„Dacă vom avea, de exemplu, toate persoanele vaccinate în sectorul HORECA, trebuie să discutăm poate de sectorul HORECA să nu mai depindă de rata de incidenţă, să depindă altfel de rata de incidenţă, sunt mai multe variante pe masa de lucru, dar vă dau două orizonturi, vă dau un orizont 1 iunie, în care avem 5 milioane, asta înseamnă aproape 35% dintre persoane, şi finalul lunii iunie, când avem 10 milioane de persoane, asta înseamnă 70% şi atunci putem să vorbim de o relaxare şi mai mare a restricţiilor”, spune Florin Cîţu.

Premierul a precizat din nou că nu este luat în calcul o carantină la nivel naţional şi a relansat apelul la implicare în informarea populaţiei pentru a se vaccina.