Antonina așteaptă acum, liniștită la casa ei, în țara natală, să parcurgă, pas cu pas, procedurile de extrădare. Acestea demarează cu decizia instanței de judecată de la Chișinău.
Antonina Radu, cetățean al Republicii Moldova, inclusiv cu cetățenia română, avea un viitor promițător. Domiciliul stabil, la București, un serivicu bun, era respectată, iubită și apreciată.
Ce se întâmplă acum la Chișinău cu Antonina Radu, fosta angajată ISU, condamnată în Dosarul Colectiv
Un vis care pentru mulți moldoveni nu va deveni realitate, niciodată. Doar că visul frumos s-a spulberat, imediat după tragedia de la Colectiv, și Antonina s-a trezit într-o realitate neagră și dureroasă. Pentru că, a avut, cu siguranță, propriile regrete și dureri, pe care numai sufletul ei le știe.
Antonina Radu și George Petrică Matei sunt pompierii care au permis funcționarea clubului Colectiv, deși știau că localul nu deține aviz de securitate la incendiu. Au fost condamnați definitiv la 8 ani și 8 luni de închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu și uzurparea funcției în dosarul Colectiv.
În 2015, cei doi erau colegi, ambii fiind ofițeri-inspectori de prevenire cu gradul de căpitan în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) București – Ilfov.
Tânăra nu s-a predat joi, 12 mai, la Poliție, așa cum prevede legea, după decizia Curții de Apel București, motiv pentru care polițiștii au mers cu mandatul de executare a pedepsei la ea acasă și apoi, la serviciu.
Fără succes pentru că femeia a fost de negăsit de către anchetatori. Din acel moment și până la darea în urmărire generală, a fost doar un pas, pe care forțele legii l-au pus în aplicare vineri, 13 mai 2022.
Ulterior, Ministerul de Interne din România a dat un comunicat sec, prin care se anunța publicului larg că Antonina Radu ”a fost găsită în Republica Moldova”.
Cum și când ajunge Antonina în România, să-și ispășească pedeapsa
Din punct de vedere juridic, fostul căpitan ISU Antonina Radu trebuie să fie adusă în România, pentru a executa pedeapsa dată. Potrivit procedurilor legale, pentru a o aduce în țară, România trebuie să declanșeze procedura de extrădare, care poate fi una de durată, în ceea ce privește implementarea legislației penale la Chișinău.
În primă fază, autoritățile române trimit celor din Republica Moldova mandatul european de arestare emis pe numele ei, iar o instanță din Republica Moldova urmează să se pronunțe cu privire la instituirea unei măsuri preventive.
”Dacă va fi depusă cererea oficială, atunci după epuizarea procedurilor interne, ar putea fi extrădată. Legea nu prevede ceva excepții pentru cetățenii români. Procedura de extrădare este prevăzută de Codul Penal al Republicii Moldova”, a declarat, pentru Infoactual, Stanislav Pavloschi, avocat cunoscut în Chișinău, cu o vasă experiență în domeniu.
”Mai întâi, România trebuie să trimită cerere oficială. Republica Moldova urmează să facă demersurile mai departe potrivit, Codului Penal al Republicii Moldova”, a mai spus pentru Infoactual și avocatul Lilia Trohin, avocat și membru al Uniunii Avocaților din Republica Moldova.
Cazuistica, de-a lungul timpului, arată că mulți dintre cei care au încălcat legea au găsit un loc călduț în Republica Moldova și chiar în Transnistria.