Actual

Urmărire generală pe numele Antoninei Radu, unul dintre pompierii condamnați în dosarul Colectiv. Au găsit-o în Republica Moldova

Antonina Radu

Fostul căpitan ISU, Antonina Radu, a fost condamnată la 8 ani şi 8 luni de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi uzurparea funcţiei. Cu domiciliul în sectorul 4 din București, femeia nu s-a predat joi după decizia definitivă a Curții de Apel, iar în urma controlului la domiciliu efectuat de polițiști, s-a constat că aceasta a dispărut. S-a luat în considerare și părăsirea țării, din acest motiv fiind emis un mandat european de arestare.

Doar că femeia este originară din Republica Moldova și plecase mai demult din București, neavând nicio interdicție de la instanță. Nu mai lucra la ISU și se pare că a plecat acasă, la părinți, neavând bani de chirie. În Republica Moldova a și fost găsită, este acum la o secție de poliție și urmează să se decidă dacă va fi extrădată sau țși va executa pedeapsa într-o închisoare de acolo.

Urmărire generală pe numele Antoninei Radu, unul dintre pompierii condamnați în dosarul Colectiv. A fost găsită în Republica Moldova

Unul dintre pompierii care au permis funcționarea clubului „Colectiv”, Antonina Radu, este de negăsit în acest moment, după aflarea sentinței de 8 ani și 8 luni de închisoare cu executare, a fost anunțul din această dimineață al auturităților. Femeia a fost dată în urmărire de către Poliția Română pentru executare pedepsei cu închisoarea dispusă, joi, de Curtea de Apel București.

Ea a fost acuzată de procurori că a fost în control la Clubul Colectiv şi, deşi ştia că nu localul nu deţine aviz de securitate la incendiu, nu a luat măsurile legale. Judecătorii au găsit-o vinovată şi au condamnat-o la închisoare, alături de colegul ei George Matei.

La data comiterii faptelor, Antonina Radu era ofițer-inspector de prevenire cu gradul de căpitan în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) București – Ilfov.

A negat că a fost în control la clubul Colectiv, dar procurorii DNA au găsit nu una, ci patru fișe individuale de instructaj în domeniul situaţiilor de urgenţă, pe numele angajaţilor de la club, completate de Antonina Radu, căpitan ISU la acea vreme.

antonina

Totodată, procurorii DNA au descoperit şi că Radu Antonina l-a asigurat pe unul din patronii clubului colectiv că nu va avea probleme cu posibile controale ale ISU.

„Nu are cine să vină în control că noi suntem de la pompieri”, i-a spus fostul căpitan ISU lui Costin Mincu unul dintre patronii clubului.

ISU Bucureşti s-a constituit parte civilă în proces şi a cerut daune de zeci de mii de lei. Pentru recuperarea prejudiciului, cei doi pompieri s-au ales cu sechestru pe avere.

Sentințele finale din dosarul Colectiv

După mai multe amânări, judecătorii au emis următoarele sentințe:

Cristian Popescu-Piedone, fost primar al sectorului 4 şi actual primar al sectorului 5: 4 ani închisoare;

– Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primăria Sectorului 4: achitată;

– Luminiţa Larisa Ganea, consilier superior la Primăria Sectorului 4: achitată;

– Sandra Ramona Moţoc, referent superior la Primăria Sectorului 4: achitată;

– Alin George Anastasescu, patron Colectiv: 11 ani si 8 luni;

– Cătălin Paul Gancea, patron Colectiv: 6 ani și 4 luni;

– Costin Mincu, patron Colectiv: 8 ani Viorel Zaharia, pirotehnist: 6 ani si 10 luni;

– Marian Moise, pirotehnist: 6 ani și 10 luni;

– Cristian Mihai Niţă, administrator al firmei de artificii: 2 ani și 6 luni cu suspendare;

– George-Petrică Matei, pompier ISUBIF: 8 ani și 8 luni;

– Antonina Radu, pompier ISUBIF: 8 ani și 8 luni.