Actual

Ce se întâmplă cu alimentele din insecte? Schimbarea se face de la 1 octombrie

Făină de insecte, sursa foto PlayTech.ro
sursa foto arhiva personala

Mâncarea ce conține insecte, precum greieri, larve și viermi, nu va mai putea fi comercializată în mod obișnuit în România. Măsura intră în vigoare  începând cu data de 1 octombrie 2023.

Asta ca urmare a adoptării unui proiect de lege în Senat. Această decizie impune ca astfel de produse să fie plasate pe rafturi speciale în magazine.

Alimentele care conțin insecte vor fi reglementate

Mai mult, legea  introduce reglementări stricte cu privire la etichetarea acestor alimente.

Proiectul de lege prevede clar cum trebuie să arate etichetele de pe ambalajele produselor care conțin insecte. Măsura este necesară astfel încât consumatorii să fie informați cu privire la conținutul lor. De asemenea, legea clarifică că aceste alimente nu vor putea fi promovate sau vândute în mod obișnuit, ci doar în locuri special destinate lor.

Specialiștii din domeniul alimentar susțin că această decizie era inevitabilă, dată fiind creșterea interesului pentru sursele alternative de proteină.

„Orice sursa de proteina, în viitor, se va consuma, fie că ne place de unde provine, fie că nu ne place. Fie că vom știi exact de unde provine, fie ca nu vom știi. În momentul de față, consumăm proteină de insecte. Si noi, în România, și în toată UE, dar nu știu cați dintre cei care au consumat proteină de insecte sunt conștienți că au consumat-o”, a explicat Alexandru Ciric – doctor inginer, potrivit Antena 3.

Datele arată că în prezent peste 1.900 de specii de insecte sunt utilizate ca surse de hrană la nivel global. În țările cu o deschidere mai mare către această industrie există deja micro-ferme, iar insectele sunt considerate o delicatesă.

Există și beneficii

Beneficiile consumului de insecte sunt multiple. Aceste contribuie la creșterea masei musculare, echilibrarea nivelului de zahăr în sânge, susținerea sănătății inimii, întărirea oaselor și a dinților, precum și la efecte anti-aging.

Cu toate acestea, reglementările Uniunii Europene în acest domeniu sunt foarte stricte. Toate alimentele care conțin insecte sunt supuse unor evaluări riguroase de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară. Verificările sunt făcute pentru a se asigura că insectele sunt sigure pentru consum. De asemenea, Comisia Europeană a clarificat că nimeni nu va fi obligat să consume insecte, decizia rămânând la latitudinea fiecărui individ.

Astfel, proiectul de lege adoptat în România permite comercializarea produselor pe bază de insecte în țările membre ale Uniunii Europene, dar nu impune consumul acestora. Consumatorii au libertatea de a alege dacă doresc să includă sau nu astfel de alimente în dieta lor. Întrucât alimentația viitorului ar putea să includă surse de proteine alternative, regulile stricte privind etichetarea și comercializarea produselor cu insecte reflectă importanța garantării transparenței pentru consumatori și a asigurării siguranței alimentelor pe piață, potrivit Antena3.