International

Aderarea la UE devine o realitate pentru Ucraina și Republica Moldova? Ursula von der Leyen le susţine

aderarea la UE

Aderarea la UE devine o posibilitate palpabilă pentru mai multe ţări. Ucraina şi Republica Moldova au statutul de candidat recunoscut. Este posibil ca intrarea lor în Uniune să fie accelerată. Chiar dacă Georgia nu are candidatura recunoscută încă, a fost şi ea menţionată ca posibil membru viitor.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a invocat „chemarea istoriei”. Asta în timp ce îi îndemna pe europeni să aducă Ucraina într-o UE cu mai mult de 30 de țări, considerând extinderea o decizie epocală.

„Viitorul Ucrainei se află în Uniunea noastră”, a declarat șefa Comisiei în discursul său anual privind starea Uniunii. Acesta s-a ţinut ținut la Strasbourg. În cadrul discursului, a deschis, de asemenea, ușa pentru modificarea tratatului UE, dacă este necesar.

„Voi sprijini întotdeauna această Cameră. Și da, asta înseamnă inclusiv prin intermediul unei convenții europene și a modificării tratatului dacă și acolo unde este nevoie”, a spus ea de la tribuna Parlamentului European.

UE se poate extinde chiar şi acum

De fapt, fostul ministru german al apărării a mai spus că Uniunea Europeană ar putea continua cu extinderea chiar și fără o modificare a tratatelor UE. „Nu putem – și nu ar trebui – să așteptăm modificarea Tratatului pentru a merge mai departe cu extinderea. O Uniune pregătită pentru extindere poate fi realizată mai rapid”, a declarat ea.

Intervenția sa vine înaintea unei dezbateri cu miză mare în cadrul UE cu privire la deschiderea către noi membri. Au fost ani întregi de stagnare politică pe această temă.

Invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, țara vecină, a schimbat calculele pentru multe țări UE. Anterior, acestea se opuneau unei noi extinderi. Printre ele, nu în ultimul rând Franța.

Poziția lui Von der Leyen cu privire la modificarea tratatului va fi urmărită cu deosebită atenție în capitalele europene. În timp ce mai mulți parlamentari europeni au prezentat o propunere de mare anvergură pentru modificarea tratatului, multe țări UE se opun.

În ultimă instanță, țările membre ale UE au decizia finală privind admiterea de noi membri în blocul comunitar. Totuși, Comisia Europeană oferă direcții politice. Ea urmează să publice luna viitoare o fișă anuală de evaluare a progreselor înregistrate de diferitele țări aspirante.

De asemenea, a însărcinat Comisia să prezinte o serie de analize politice premergătoare extinderii pentru a se pregăti pentru adăugarea de noi membri, inclusiv o analiză a modului în care Parlamentul și Comisia vor arăta într-o UE extinsă.

Urmează discuţii ample despre aderarea la UE

Liderii europeni urmează să discute despre aderare în cadrul unei reuniuni a Comunității Politice Europene, care va avea loc în Spania la 5 octombrie, iar mai târziu, în cursul anului, în cadrul reuniunii Consiliului European din decembrie.

Deși comentariile sale cu privire la modificarea tratatului au fost demne de remarcat, von der Leyen a evitat limbajul tehnocrației în cea mai mare parte a discursului său. A apelat în schimb la o idee mai largă a Europei. În plus, a cerut ca Ucraina să nu fie lăsată în urmă de colegii europeni.

„Istoria ne cheamă acum să lucrăm la finalizarea Uniunii noastre”, a spus ea.

„Într-o lume în care unii încearcă să elimine țările una câte una, nu ne putem permite să-i lăsăm în urmă pe concetățenii noștri europeni”, a adăugat ea. „Într-o lume în care mărimea și greutatea contează, este în mod clar în interesul strategic și de securitate al Europei să ne completăm Uniunea”.

Aceste vești au fost redate în exclusivitate de POLITICO.