Social

Ce se întâmplă cu bonurile de masă? Guvernul pregătește o Ordonanță de Urgență

bonurile de masă
sursa foto: arhiva companiei

Guvernul României va adopta o Ordonanță de Urgență. Aceasta va exclude bonurile de masă și bonusurile de la plafonul de 4.000 de lei stabilit anterior. Decizia urmărește să susțină puterea de cumpărare a cetățenilor. Măsura are scopul de a stimula economia și de a sprijini salariații.

Ordonanța urmează să fie discutată. Ministerul Finanțelor a prezentat o variantă cu patru zile înainte de creșterea salariului minim. Proiectul nu include tichetele de masă în calcul pentru plafonul de 4.000 de lei brut. Ordonanța va fi discutată și aprobată în următoarea ședință a Guvernului. Astfel, angajatorii vor putea oferi bonuri de masă și bonusuri fără restricții legislative.

Ce se întâmplă cu bonurile de masă?

„Începând cu veniturile din salarii şi asimilate salariilor aferente lunii iulie 2024. În venitul brut astfel cum este definit la art 76 alin 1 și 3 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare. Se ia în calcul la stabilirea plafonului lunar de 4.000 lei inclusiv, prevăzut la art. LXXIII din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 115/2023. Privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice. Pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea şi completarea unor acte normative. Cu modificările și completările ulterioare, nu se include contravaloarea tichetelor de masă, respectiv indemnizația de hrană, după caz. Acordate potrivit legii, pentru perioada iulie-decembrie 2024”, arată proiectul.

Soluția a fost propusă după ce antreprenorii IMM au analizat situația. Aceștia au constatat probleme legate de salariile angajaților. Unii dintre aceștia riscau să piardă bonurile de masă din cauza depășirii plafonului de 4.000 de lei.

„Odată cu majorarea salariului minim de la 3.300 la 3.700 de lei a fost crescută de la 200 la 300 de lei şi suma deductibilă. Pentru care angajatorul nu plăteşte taxe şi contribuţii sociale. Pentru a beneficia de această sumă neimpozabilă. Legislaţia actuală prevede ca venitul brut realizat din salarii şi beneficii asimilate salariilor să nu depăşească pragul de 4.000 de lei. Printre aceste beneficii de care nu mai rămâne foarte mult loc fără o actualizare a plafonului se numără şi tichetele de masă”, au transmis oficialii.

Guvernul a decis să majoreze salariile minime de la 3.300 de lei la 3.700 de lei brut. Măsura va intra în vigoare de la 1 iulie 2024. Aceasta se aplică și angajaților din sectorul privat.

Scutirea taxelor neimpozitabile se aplică pentru salariile sub 4.000 de lei. Aceasta a creat o problemă. Statul a crescut salariile minime, dar nu a modificat și plafonul.

Patronii IMM au cerut majorarea pragului cu 400 de lei. Ei vor să evite scăderi de venituri pentru angajații afectați, potrivit romaniatv.