Diverse

Ce se întâmplă în corpul tău când bei alcool. Listă lungă de efecte negative pentru organism

Ce se întâmplă în corpul tău când bei alcool. Listă lungă de efecte negative pentru organism

Când vine vorba de evitarea creșterii în greutate, majoritatea strategiilor se concentrează pe o combinație de exerciții fizice și controlul dietei.

În ceea ce privește dieta, ar trebui să monitorizăm și să limităm și ceea ce bem, deoarece deși de multe ori nu ne amintim, unele băuturi, precum cele care conțin alcool, ne influențează și greutatea corporală.

„Calorii goale”

Una dintre marile probleme pe care le aduce alcoolul în ceea ce privește greutatea corporală este ceea ce noi cunoaștem drept „calorii goale”: adică organismul poate transforma caloriile din alcool în energie, dar acele calorii nu conțin nutrienți sau minerale.

De fapt, după cum explică un articol din revista Health, alcoolul pune o presiune suplimentară asupra sistemului digestiv, care prioritizează eliminarea acestuia față de cea a altor nutrienți.

De exemplu, organismul digeră de obicei carbohidrații mai întâi. Totuși, datorită naturii toxice a alcoolului, atunci când este prezent organismul își concentrează eforturile pe arderea lui, minimizând utilizarea energiei din alte surse.

Rezultatul, de exemplu, este acumularea de grăsime în abdomen (celebra burtă de bere) pe măsură ce organismul oprește arderea energiei din grăsime pentru a procesa, în schimb, alcoolul.

Interacționează cu hormonii

Un alt mecanism prin care alcoolul este legat de creșterea în greutate este prin interacțiunea acestuia cu anumiți hormoni, care sunt cheia pentru reglarea multor procese din organism, inclusiv metabolismul.

Astfel, de exemplu, consumul mare de alcool este legat de creșterea nivelului hormonului cortizol, care la rândul său pare a fi legat de creșterea în greutate.

Cert este că oamenii de știință nu sunt de acord asupra cantității precise de alcool care provoacă această creștere a cortizolului; Cu toate acestea, acest nivel ar putea fi destul de scăzut, deoarece multe studii pe această temă sunt efectuate în grupuri de persoane care sunt deja obișnuite cu consumul frecvent și important și, prin urmare, au o toleranță mai mare.

Îngreunează somnul de calitate

Există o credință larg răspândită că alcoolul te ajută să adormi, în parte datorită efectelor depresive (sedative) ale alcoolului asupra sistemului nervos central. Cu toate acestea, se știe că consumul de alcool, mai ales în exces, este asociat cu o odihnă mai proastă în general.

La rândul său, privarea de somn are o listă lungă de efecte negative asupra metabolismului, inclusiv câteva care duc la creșterea în greutate.

Provoacă foame

Pe de altă parte, alcoolul provoacă foame, ceea ce poate determina pacientul să-și dezechilibreze negativ aportul caloric.

Există mai multe motive pentru aceasta. În primul rând, alcoolul face ca nivelul de zahăr din sânge să scadă brusc, ceea ce se traduce prin pofta de alimente bogate în carbohidrați și zahăr.

În al doilea rând, alcoolul afectează, printre alte zone ale creierului, pe cele care reglează foamea, putând provoca (mai ales a doua zi după consumul excesiv) atacuri intense de foame, aproape întotdeauna concentrate pe alimente bogate în calorii.

Similar efectului pe care îl are asupra nivelului de cortizol, consumul de alcool poate modifica nivelul anumitor hormoni (precum leptina) responsabili de generarea senzației de lipsă de poftă de mâncare atunci când suntem sătui.