Lifestyle

Ce spun legendele despre cele opt piramide din zona Făgăraşului

Ce spun legendele despre cele opt piramide din zona Făgăraşului
facebook.com

„Cică a fost o fetiţă de uriaşi care a făcut movilele, demult, înaintea dacilor”.

Satul Şona se află la cinci kilometri de Făgăraş și 60 de km de Brașov, iar la marginea acestui sat se află opt movile, unele dintre ele fiind înalte de aproape 30 de metri.

FOTO gergrafilia.blogspot.com

Piramidele sunt aşezate pe două şiruri, în ordinea mărimii, şi se spune că ar fi fost ridicate de către daci.

Movilele, exploatate de vânătorii de comori

Aceste movile de la marginea satului Şona sunt încă o enigmă şi numai legendele ne oferă informaţii, zona nefiind exploatată prea mult de către cercetători, ci mai degrabă de către vânătorii de comori.

Potrivit unei legende, piramidele au fost ridicate pe vremea dacilor, iar în măruntaiele movilelor s-ar găsi chiar şi nişte comori.

Piramidele domină satul, iar localnicii le numesc “guruieţi”, adică ridicături de pământ. Cercetătorii au comparat deluleţele de la Şona cu tumulii în care erau îngropate căpeteniile celte sau scite, mai ales că aceste popoare au traversat şi teritoriul României.

În jurul piramidelor, arheologii au găsit ceramică din epoca târzie a bronzului şi din perioada Hallstat.

Însă, există şi teorii, apărute de-a lungul timpului, care încearcă să demonstreze că piramidele nu se află întâmplător la Şona.

Guruieții, vestigii dacice

Potrivit unei ipoteze lansată de un cercetător basarabean, guruieţii sunt nişte vestigii dacice. Mulţi au încercat chiar să le afle secretele, stârniţi de poveştile spectaculoase ce se aud din bătrâni. Prin sat se zice că, apa aşezată lângă movile capătă proprietăţi curative. Localnicii, curioşi să afle ce ascund înăuntru, au încercat să sape în movile, dar n-au fost lăsaţi de autorităţi.

FOTO rostirea.ro

Dar nici arheologii n-au reuşit încă sa dezlege misterele piramidelor, astfel că Şona rămâne un loc ideal de vizitat, mai ales pentru cei care iubesc miturile.

 Movilele, morminte de uriași

Potrivit celor spuse de bătrânii satului, de-a lungul timpului, au venit tot felul de specialişti în satul lor, cu diverse aparate, în căutarea adevărului despre „ridicături”, dar n-a aflat nimeni nimic.

O altă legendă, pe care oamenii locului o povestesc puţinilor turişti ce poposesc în satul lor, spune că de fapt movilele ar fi nişte morminte de uriaşi sau oricum construite de către aceştia.

FOTO rostirea.ro

Astfel, localnicul Ioan Buzeche din Şona a povestit: „Cică a fost o fetiţă de uriaşi care a făcut movilele, demult, înaintea dacilor. O altă poveste din bătrâni spune că a fost un uriaş care şi-a curăţat opincile şi în urma lui au rămas movilele astea. Totuşi e ceva că pământul din movile e galben, iar cel de jos e negru”.

Tot potrivit legendei știute de Ioan Buzeche, uriaşii ar sta şi acum în movile şi poate că s-ar supăra dacă cineva le-ar strica somnul, scormonind în deluleţe.

Triunghiurile magice de pe vremea dacilor

 Totodată, este posibil ca piramidele să facă parte din „triunghiurile magice” rămase de pe vremea dacilor, ca un fel de linii invizibile care străbat Carpaţii, între sanctuarele şi cetăţile strămoşilor noştri

În cuprinsul acestor forme geometrice ar intra:

  • Cetatea Piatra Roşie,
  • Sarmisegetusa, capitala Daciei,
  • Piramidele de la Şona,
  • Sanctuarul de la Racoş, templul de la Şinca Veche, vârful Omu, citează adevarul.ro