Actual Lifestyle

Cercetătorii din Buzău, în topul mondial: Au creat cel mai iute ardei din lume

Cercetătorii din Buzău, în topul mondial: Au creat cel mai iute ardei din lume
Arhivă

România se mândrește cu cel mai iute ardei din lume. Soiul, realizat de cercetătorii din Buzău, urmează să fie omologat în curând, iar recordul a fost confirmat la un congres de horticultură.

De 26 de ani au avut nevoie cercetătorii din Buzău pentru a produce un soi de ardei extrem de iute. Acesta depășește de 200 de ori în iuțime soiul Carolina Reapper, omologat în 2016.

În 2022, ardeiul iute de Buzău a fost confirmat la un congres mondial de horticultură din Franța ca fiind cel mai uite soi din lume. În scurt timp, urmează și urmează omologarea lui, informează adevarul.ro.

Cu ardeiul iute creat la Buzău nu-i de glumă. Chiar dacă arată ca un ardei obișnuit, atunci când este tăiat trebuie să stați departe. Din interior se elimină în aer un gaz atât de puternic încât provoacă lăcrimare și strănut. De asemenea, atingerea pulpei sau a semințelor cu mâna neprotejată produce usturimi puternice.

Cererea unui producător de cârnați de Pleșcoi

Ardeiul iute de Buzău este cunoscut deocamdată după codul L 13A., iar cercetătorii buzoinei lucrează la acest soi din 1996. Prin încrucişări ale soiurilor autohtone cu cele străine a fost obţinut un ardei cu mai multe gene care asigură iuţeala.

„Un producător de cârnați de Pleșcoi și babic de Buzău a venit să-mi ceară un soi care să fie uniform în ceea ce privește iuțeala, știindu-se că pe o plantă sunt și ardei mai iuți, dar și mai puțin iuți. Așa am fost provocați să obținem un soi, cu ajutorul căruia dumnealui să stabilizeze o rețetă clară”, a declarat cercetătorul Costel Vânătoru, conform sursei citate.

Ardeiul de la Buzău a obţinut un scor Scoville – scara care măsoară iuţeala – de 2,4 milioane. Peste cel al faimosului ardei Carolina Reapper, considerat până acum cel mai iute din lume. Rezultatul a fost certificat recent în Franţa.